Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Οι αρχές της Κριμαίας έκαναν σήμερα άλλο ένα βήμα προς την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία, υιοθετώντας, με μεγάλη πλειοψηφία, μια διακήρυξη ανεξαρτησίας, την ώρα που Ρώσοι και Αμερικανοί συζητούν τις διαμετρικά αντίθετες προτάσεις τους για μια λύση στην ουκρανική κρίση.
Παράλληλα οι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τους Βρετανούς και τους Γάλλους, απείλησαν και πάλι τη Μόσχα με νέες κυρώσεις ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της, έκανε λόγο για "προσάρτηση" της Κριμαίας, την οποία "έκλεψε" η Ρωσία από την Ουκρανία.
Στο τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας οι 78 από τους 81 βουλευτές ενέκριναν μια "διακήρυξη ανεξαρτησίας" στόχος της οποίας είναι να προετοιμάσει την ένωση με τη Ρωσία. "Η Δημοκρατία της Κριμαίας θα είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό και πολυεθνικό κράτος που δεσμεύεται να εγγυηθεί την ειρήνη και τη συνεννόηση μεταξύ εθνοτήτων και θρησκευτικών δογμάτων στο έδαφός της" τονίζεται στη διακήρυξη αυτή.
Οι βουλευτές δικαιολόγησαν την απόφασή τους βασιζόμενοι στο προηγούμενο του Κοσόβου που κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία και έχει αναγνωριστεί από δεκάδες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Η Ρωσία από την πλευρά της χαρακτήρισε "απολύτως νόμιμη" τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση του Κοσόβου το Διεθνές Δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ότι "μια μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας από μια περιοχή ενός κράτους δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο".
Μετά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή, η Κριμαία "θα αιτηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία να ενταχθεί σ' αυτήν στη βάση μιας διακρατικής συμφωνίας, ως νέο τμήμα της Ομοσπονδίας", σημειώνεται στη διακήρυξη.
Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο έγινε ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον θέσει υπό τον έλεγχό τους τα στρατηγικά σημεία της χερσονήσου. Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την απόσχιση: ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ αυτοανακηρύχθηκε "αρχηγός του γενικού επιτελείου της εθνικής άμυνας" και τα δύο εκατομμύρια των κατοίκων είδαν τα ρωσικά κανάλια να παίρνουν τη θέση των ουκρανικών στις τηλεοράσεις τους.
Άνδρες με στολές παραλλαγής ελέγχουν όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη Συμφερόπολη από τα βόρεια και στο αεροδρόμιο της πόλης επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις από και προς τη Μόσχα. Η περιοχή είναι ντε φάκτο "απαγορευμένη" για τους διεθνείς παρατηρητές και τους ξένους αξιωματούχους. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ο ειδικός απεσταλμένος τους στην Ουκρανία, Ιβάν Σιμόνοβιτς, παραιτήθηκε προς το παρόν από την ιδέα να μεταβεί στην Κριμαία.

http://www.enikos.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!