Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Τμήματα ανθρώπινου σκελετού και αντικείμενα που χρονολογούνται στη Βυζαντινή περίοδο βρήκε κατά τη διάρκεια οργώματος αγροτεμαχίου στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας ένας 36χρονος, ο οποίος αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα τμήματα του ανθρώπινου σκελετού, τέσσερα χάλκινα βραχιόλια, πέντε σκουλαρίκια και τέσσερα δαχτυλίδια, μη προσδιορισμένου μέχρι στιγμής υλικού κατασκευής, βρέθηκαν σε βάθος 30-50 εκατοστών προχτές το μεσημέρι.
Σύμφωνα με εκτίμηση αρχαιολόγου της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τα ανευρεθέντα αντικείμενα-κοσμήματα χρονολογούνται στη Βυζαντινή περίοδο (11ος – 12ος αιώνας μ.Χ.) και εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου "Περί αρχαιοτήτων".
Ακολούθησε αυτοψία στο χώρο από τον αρχαιολόγο, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για λακοειδή τάφο, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν επιπλέον ένα χάλκινο δαχτυλίδι, δύο χάλκινα τμήματα από σκουλαρίκι και τρία τμήματα από πήλινο αγγείο.
Τα κοσμήματα θα αποσταλούν για εξέταση στην 19η Εφορεία Βυζαντινών Αντικειμένων, ενώ τα τμήματα του ανθρώπινου σκελετού θα αποσταλούν για εξέταση στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής & Τοξικολογίας του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!