Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Εκατομμύρια τόνοι από φαγητό καταλήγουν στα απορρίμματα καθημερινά. Περισσευούμενα φαγητά, κακής ποιότητας τρόφιμα, αποτυχημένες μαγειρικές προσπάθειες και ληγμένα προϊόντα είναι μερικά τέτοιου είδους παραδείγματα. Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα του φαγητού; Σας παρουσιάζουμε ορισμένους σχετικούς τρόπους.
  • Ψωνίστε έξυπνα. Κάντε σχέδιο για τα ψώνια σας και επιλέξτε προϊόντα που δεν λήγουν άμεσα. Αποφύγετε τις υπερβολές στις αγορές σας, για να μην συσσωρεύονται άχρηστα προϊόντα στα ντουλάπια τις κουζίνας.
  • Διατηρήστε τα φανερά. Τοποθετήστε τα τρόφιμα σε σημεία που να έχετε οπτική επαφή. Έτσι δεν θα ξεχαστεί κάτι και θα μπορείτε να τα αξιοποιήσετε.
  • Τοποθέτηση. Όταν αγοράζετε νέα προϊόντα, φροντίστε να τα τοποθετείτε πιο πίσω στα ράφια σας, ώστε να καταναλώνετε πιο σύντομα τα παλιότερα.
  • Περισσεύματα. Είναι εύκολο να αποθηκεύσετε περισσευούμενες ποσότητες φαγητού και να τις καταναλώσετε επόμενη μέρα. Με τον τρόπο αυτό σώζετε χρόνο και χρήμα.
  • Μην πετάτε εύκολα φρούτα. Τα φρούτα που αρχίζουν και μαλακώνουν ενδέχεται να κάνουν ωραίο χυμό, δεν χρειάζεται να το πετάξετε.
  • Σερβίρετε μικρές ποσότητες. Στα γεύματά σας φροντίστε να μην γεμίζετε το πιάτο και προτιμήστε να βάζετε όση ποσότητα επιθυμείτε.
  • Καταψύξτε. Αντί να πετάξετε τα τρόφιμά σας, προτιμήστε να τα καταψύξετε και να τα αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση.
  • Προσοχή στα εστιατόρια. Ακόμα και όταν τρώτε έξω, μπορείτε να προσέχετε. Για παράδειγμα ζητήστε να μην περιέχει το πιάτο σας γαρνιτούρα που δεν τρώτε ή να πάρετε μαζί σας το περίσσευμα.
  • Δωρεά. Όταν έχετε περισσευούμενο φαγητό, αντί να το πετάξετε στα σκουπίδια, προτιμήστε να το προσφέρετε σε ιδρύματα ή δημοτικά συσσίτια.
  • Κομποστοποίηση. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να κομποστοποιηθούν και να γίνουν καλό λίπασμα για τον κήπο σας.
  • Ημερομηνία λήξης. Η ημερομηνία λήξης είναι απλά μια ημερομηνία ένδειξης κατανάλωσης και όχι «χρήσης». Προτιμήστε να εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας για την καταλληλότητα του φαγητού (π.χ. οσμή).
http://www.flowmagazine.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!