Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Είναι κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια. Για την ακρίβεια, συμβαίνει μια φορά στα δέκα χρόνια.
Αυτό το σπάνιο φυσικό φαινόμενο, είχαν την τύχη να απολαύσουν οι επισκέπτες του περίφημου Grand Canyon πριν από λίγες ημέρες.
Το φαινόμενο είναι γνωστό ως «θερμοκρασιακή αναστροφή» ή «αντιστροφή θερμοκρασίας».  Πρόκειται για μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται τοπικά με το ύψος αντί να μειώνεται, όπως κανονικά συμβαίνει. Στην περίπτωση που έχουμε κοντά στο έδαφος ψυχρότερο αέρα από ό,τι σε ψηλότερα στρώματα, οδηγούμαστε σε μια σταθεροποιημένη κατάσταση, και δεν έχουμε κίνηση των αερίων μαζών. Αυτό είναι μια απόκλιση από την κανονική κατάσταση και καλείται θερμοκρασιακή αναστροφή. Πάνω από το στρώμα της αναστροφής, ο αέρας ψύχεται κανονικά αυξανομένου του υψομέτρου.
Το φαινόμενο αυτό «επισκέφτηκε» το Grand Canyon και οι διαστάσεις του ήταν εντυπωσιακές! Το φαράγγι γέμισε με ομίχλη η οποία απλώθηκε παντού και όχι μόνο σε κάποια τμήματά του.
Όπως αναφέρεται στη σελίδα Grand Canyon National Park Facebook :«Είναι μια εκπληκτική, παράξενη, συναρπαστική αντιστροφή. Απολαύστε!»
Το Grand Canyon έχει μήκος 446 χιλιομέτρων, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χιλιομέτρων και βάθος που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα. Σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο τα τελευταία 2 δισεκατομμύρια χρόνια και βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα, στα νοτιοδυτικά των Η.Π.Α.. Το μεγαλύτερο μέρος του, αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!