Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Η είδηση που έρχεται από το τραπεζικό ρεπορτάζ, καταγράφει την πρόθεση των τραπεζών να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων ώστε αυτή να αυξηθεί στα 50 χρόνια. 

Την ίδια ώρα, φαίνονται έτοιμες να δώσουν 5ετή περίοδο χάριτος κατά την οποία θα καταβάλλονται μόνο οι τόκοι. Πόσο αλήθεια μπορεί να κοστίσει ένα τέτοιο δάνειο και ποια η μηνιαία δόση που θα προκύπτει; Το fpress.gr υπολογίζει για λογαριασμός σας

 Καταρχήν πρέπει να αναφερθούν οι «κανόνες» βάσει των οποίων οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις:

1.       Η περίοδος θα μπορεί να επιμηκυνθεί κατά 50 χρόνια μόνο εφόσον το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη. Οι περισσότερες τράπεζες, δεν θα επιτρέπουν η ηλικία να υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας. Άρα αν είστε σήμερα 35 ετών, θα μπορείτε να αυξήσετε τη διάρκεια αποπληρωμής κατά 40 χρόνια από σήμερα.

2.       Οι υπολογισμοί που θα ακολουθήσουν, στηρίζονται σε μια παραδοχή η οποία είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ισχύσει: ότι το επιτόκιο θα παραμείνει σταθερό. Σε διάστημα μισού αιώνα, είναι βέβαιο ότι τα σκαμπανεβάσματα θα είναι πολύ μεγάλα

3.       Αν κάνετε ταυτόχρονα την επιμήκυνση και την σύμβαση που θα σας επιτρέπει να πληρώνετε μόνο τόκους, το όφελος δεν θα είναι πολύ μεγάλο. Ο λόγος; Μετά την επιμήκυνση, το ποσό που απομένει να πληρώνεται ως κεφάλαιο ειδικά το πρώτο διάστημα, είναι ελάχιστο.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχετε πάρει ένα στεγαστικό δάνειο 126.500 ευρώ και το υπόλοιπο χρέος είναι πλέον 100.000 ευρώ καθώς πληρώνετε δόσεις εδώ και πέντε χρόνια. Η τράπεζα σας τοκίζει με 2,25% (EKT συν περιθώριο δύο μονάδων). Είστε πλέον 35 ετών άρα σας απομένουν 40 χρόνια μέχρι να φτάσετε στην ηλικία των 75. Ιδού η σύγκριση:

1.       Σήμερα πληρώνετε 662 ευρώ τον μήνα εκ των οποίων τα 463 ευρώ πηγαίνουν για τη μείωση του χρέους και τα 199 ευρώ για τους τόκους. Έχετε ήδη πληρώσει 13.500 ευρώ για τόκους μέχρι τώρα ενώ αν συνεχίζατε να αποπληρώνετε το δάνειο με τους σημερινούς όρους, το συνολικό ποσό που θα έπρεπε να δώσετε για τόκους, θα έφτανε στα 32.462 ευρώ.  

2.       Με την επιμήκυνση του δανείου κατά 40 χρόνια, τα δεδομένα αλλάζουν:

Α. Για τα πρώτα πέντε χρόνια, θα πληρώνετε 197,5 ευρώ τον μήνα καθώς τόσα αντιστοιχούν στους τόκους. Συνολικά, σε αυτή την 5ετία, θα πληρώσετε στην τράπεζα 11.850 ευρώ.

Β. Με το που θα λήξει η 5ετία, θα αρχίσετε κανονικά να αποπληρώνετε και το κεφάλαιο. Η δόση, θα διαμορφωθεί στα 350 ευρώ ενώ συνολικά, μέχρι την αποπληρωμή θα πληρώσετε 47237 ευρώ στην τράπεζα.

 Συμπέρασμα: Η επιμήκυνση σε συνδυασμό με την 5ετή περίοδο καταβολής μόνο των τόκων, θα σας εξασφαλίσει μείωση της μηνιαίας δόσης από τα 662 ευρώ στα 197,5 ευρώ (αρχικά) και μετά στα 350 ευρώ. Όμως, οι τόκοι από τα 32.462 ευρώ θα εκτοξευτούν στα 72587 ευρώ ή περίπου κατά 40.000 ευρώ και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι  δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια 

http://www.fpress.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!