Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013


Εβδομάδα μεγάλης χαράς για τους Έλληνες φιλάθλους ήταν αυτή που μας πέρασε, με την Εθνική μας ομάδα να εξασφαλίζει για τρίτη φορά, δεύτερη συνεχόμενη, την παρουσία της σε τελικά Παγκοσμίου κυπέλλου και μάλιστα αυτή τη φορά στη χώρα της μπάλας,  τη Βραζιλία. Για τα παιχνίδια με τη Ρουμανία γράφτηκαν πολλά με τις συνήθεις υπερβολές, που δυστυχώς χαρακτηρίζουν της αθλητική δημοσιογραφία στον τόπο μας, να έχουν τον πρώτο λόγο. Η αλήθεια είναι ότι με την εικόνα των δυο παιχνιδιών η ομάδα μας προκρίθηκε άνετα και δίκαια απέναντι σε μια Ρουμανία σκιά των παλαιότερων «εκδόσεων» των Χάτζι, Μούτου κλπ. Καθοριστικό στοιχείο της υπεροχής αυτής ήταν η εξαιρετική κατάσταση παικτών - κλειδιά στο σύστημα  του Σάντος, όπως ο Παπασταθόπουλος ( ας είναι καλά ο Klopp), ο Μήτρογλου που με τις επιδόσεις του έχει τραβήξει επάνω του τα βλέμματα όλων των σκάουτερ  της Ευρώπης, ο Σαλπιγγίδης , σταθερή αξία αυτής της ομάδας, Μανιάτης και Τζιώλης που ο ρόλος του κόφτη μπροστά από τα μπακ τους πάει γάντι. Στα πλαίσια των υπερβολών που ακούστηκαν και γράφτηκαν μετά την πρόκριση δεν έλειψαν και οι συνήθεις πλέον  κολοτούμπες των δημοσιογράφων-οπαδών που ταλαιπωρούν την αισθητική της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων φιλάθλων. Αρκεί να σημειώσουμε ότι δεν ήταν και λίγοι αυτοί που μετά το πρώτο παιχνίδι την «έπεσαν» στον Σάντος για την αλλαγή του Μήτρογλου στο 75΄θεωρώντας ότι έπρεπε να τον αφήσει μέσα για το χατ τρικ !!!. Αντί απάντησης σε όλους αυτούς αναδημοσιεύω τα λόγια του Νίκου Μπογιόπουλου σε άρθρο του στο enikos.gr : “ Σε αντίθεση με εσάς, εμείς θα συνεχίζουμε να πανηγυρίζουμε τα γκολ του Μήτρογλου χωρίς να υποτάσσουμε την αγάπη μας για την μπάλα στα διαγγέλματα της «παράγκας». Εμείς αγαπάμε το ποδόσφαιρο, όχι ως μέσο αποχαύνωσης όπως θα το ήθελαν οι ισχυροί. Το αγαπάμε γιατί, όπως και η ζωή, μπορεί να έχει στιγματιστεί από τον κοινωνικό κανιβαλισμό που ισχυρίζεται ότι «ο πρώτος είναι τα πάντα, ο δεύτερος δεν είναι τίποτα», αλλά πάντα θα κρατάει ζωντανή τη φλόγα της δυνατότητας  μήπως τελικά «οι έσχατοι έρθουν πρώτοι». Αγαπάμε το ποδόσφαιρο στις πραγματικές του διαστάσεις: Γνωρίζουμε ότι οι Αργεντινοί δεν πήραν πίσω τα Φόκλαντ όταν «κατατρόπωσαν» την Αγγλία στο Μουντιάλ του 1986. Ότι στη Βραζιλία παρότι οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιριστές που αναδείχτηκαν είναι μαύροι ή μιγάδες, εντούτοις οι μαύροι και οι μιγάδες συνεχίζουν να δυστυχούν κατά εκατομμύρια στις φαβέλες. Έτσι γνωρίζουμε ότι και η προχτεσινή μαγική μπαλιά του Καραγκούνη δε θα διαγράψει το 30% της ανεργίας στην Ελλάδα.”

Επιστροφή στα εθνικά πρωταθλήματα λοιπόν, μετά και τα μπαράζ, με το ντέρμπι  της Bundesliga ανάμεσα σε Dortmund και Bayern να μονοπωλεί το ενδιαφέρον καθώς και  τα πολύ δυνατά παιχνίδια στην Premier league . Ας τα δούμε αναλυτικά :

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η ώρα του μεγάλου ντέρμπι έφτασε και στη Bundesliga. Το Σάββατο  στις 19.30 ώρα Ελλάδος στο Signal Iduna Park του Dortmund, που αναμένεται να είναι κατάμεστο από 80.000 οπαδούς , η Borussia υποδέχεται την πρωταθλήτρια και πρωτοπόρο Bayern , σε ένα ματς  χωρίς αύριο για τους γηπεδούχους. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το ντέρμπι των λαβωμένων εξαιτίας των πολλών και σοβαρών απουσιών βασικών παικτών και των δυο ομάδων. Από τη Bayern θα απουσιάσει ο  Franck Ribery που γύρισε από τον θρίαμβο της Εθνικής Γαλλίας με σουβενίρ ένα τραυματισμό στα πλευρά ενώ η Dortmund θα παραταχθεί χωρίς κανένα από τους 4 βασικούς αμυντικούς της περυσινής σεζόν που τραυματίστηκαν ο ένας μετά τον άλλο με αποτέλεσμα η παρουσία του Σωκράτη Παπασταθόπουλου να θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την έκβαση του αγώνα. Η Bayern έχει τρία χρόνια να κερδίσει στο Dortmund όπου τα παιχνίδια συνήθως κρίνονται στο γκολ. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη των γηπεδούχων βρίσκεται στο μακρινό 1967 με 4-0 ενώ ένα ακόμη χαρακτηριστικό στατιστικό στοιχείο είναι ότι η Bayern στα τελευταία 10 παιχνίδια με την Dortmund δεν κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία της και  στα 9 από αυτά βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-0. Στα αξιοσημείωτα του αγώνα θα είναι σίγουρα και η επιστροφή του Mario Gotze μετά την πολυσυζητημένη περυσινή μεταγραφή του. Λίγες ώρες νωρίτερα η Leverkusen , που ακολουθεί κατά πόδας στη βαθμολογία, αγωνίζεται στο Olympiastadion του Βερολίνου έχοντας ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή απέναντι στη Hertha .

ΑΓΓΛΙΑ

Το ντέρμπι του μεγάλου λιμανιού είναι αυτό που δεσπόζει στο πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής της Premier League. Στο Goodison Park η γηπεδούχος Everton φιλοξενεί τη Liverpool στο παραδοσιακό  Merseyside Derby ( Σάββατο 14.45 ). Οι Reds έχουν χάσει μόλις ένα από τα τελευταία 13 ντέρμπι ( 7W,5D,1L) ενώ η Everton από τις 9 νίκες που έχει πετύχει σε Merseyside derby στα πλαίσια της Barclays Premier League οι 7 έγιναν στο Goodison Park. Το αστέρι της Liverpool, Luis Suarez, που έχει ήδη 8 γκολ στο πρωτάθλημα σκοράροντας κάθε 67 λεπτά, στις δυο προηγούμενες επισκέψεις στο γήπεδο της Everton χρίστηκε σκόρερ όπως και ο αυριανός του αντίπαλος  Romelu Lukaku ο οποίος ως παίκτης της West Brom είχε σκοράρει στην περυσινή σεζόν και στα δυο παιχνίδια απέναντι στη Liverpool. Μεγάλο παιχνίδι αναμένεται και στο Emirates όπου η πρωτοπόρος Arsenal  υποδέχεται τη φετινή έκπληξη του πρωταθλήματος, τη Southampton ( Σάββατο 17.00). Η Man City σε μια τελευταία προσπάθεια να πλησιάσει την κορυφή υποδέχεται  την Tottenham σε ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι ( Κυριακή 15.30) ενώ Man United και Chelsea δοκιμάζονται εκτός σε Cardiff και West Ham αντίστοιχα.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Χωρίς το μεγάλο παιχνίδι διεξάγεται η 14 αγωνιστική της Primera. Η πρωτοπόρος Barcelona φιλοξενεί στο Camp Nou τη Granada έχοντας όμως πολλές και σημαντικές απουσίες. Στον ήδη τραυματία Messi προστέθηκαν και οι Valdez, Dani Alvez ενώ αμφίβολη είναι και η συμμετοχή των Pique, Xavi και Tello. Η Granada του Alcaraz και του Ορέστη Καρνέζη είναι ιδιαίτερα σταθερή φέτος αμυντικά με μόλις 5 γκολ παθητικό στα 6 εκτός έδρας παιχνίδια που έχει δώσει και αναμένεται να δυσκολέψει τους πρωταθλητές που σίγουρα θα επιδιώξουν ένα γρήγορο γκολ για να αποφύγουν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Η Atletico αγωνίζεται και αυτή εντός έδρας με τη Getafe σε ένα επίσης «πονηρό» ματς ενώ η Real φιλοξενείται στο Estadio de los Juegos Mediterraneos  από την Almeria σε ένα φαινομενικά εύκολο παιχνίδι ειδικά με τον Ronaldo στην φοβερή κατάσταση που βρίσκεται. Πάντως και τα τρία παιχνίδια κρύβουν κινδύνους για τα φαβορί αφού είναι παρατηρημένο οι ομάδες αυτές να επηρεάζονται από τις διακοπές των πρωταθλημάτων και να βγαίνουν εκτός ρυθμού λόγω των πολλών διεθνών που διαθέτουν στις τάξεις τους.

ΙΤΑΛΙΑ

Ανάλογη με την Ισπανία και η κατάσταση στην 13η αγωνιστική της Serie A με τις Roma, Napoli και Juventus να έχουν σχετικά εύκολες αποστολές. Η Roma υποδέχεται την αδύναμη εκτός έδρας Cagliari, η Juventus που ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής αγωνίζεται στο Livorno με την τοπική ομάδα ενώ η Napoli  αντιμετωπίζει στο Ennio Tardini την Parma σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι. Επικίνδυνες έξοδοι για Inter και Fiorentina σε Bologna και Udinese αντίστοιχα που καίγονται για βαθμούς προκειμένου να απομακρυνθούν από την επικίνδυνη ζώνη.

Τέλος στο Ελληνικό πρωτάθλημα ,το ενδιαφέρον του οποίου έχει πλέον περιοριστεί σημαντικά μετά και τη νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ , κυριαρχεί το τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη την Κυριακή στις 19.30 στο γήπεδο της Τούμπας. Ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στην Κομοτηνή με τον Πανθρακικό ενώ ενδιαφέροντα παιχνίδια είναι το Απόλλων-ΟΦΗ και ΠΑΟ-Γιάννινα. Το πλήρες πρόγραμμα της Superleague :

Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

  •       ΑΠΟΛΛΩΝ - Ο.Φ.Η.15:00 NS2
  •        ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘ. - ΒΕΡΟΙΑ17:15 NS1
  •       ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ19:30 NS2

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013
  •        ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ15:00 NS2
  •       SKODA ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ17:15 NS4
  •       ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ - ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ17:15 NS7
  •        ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΑΣΤ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ17:15 NS2
  •        Π.Α.Ο.Κ. - ΑΡΗΣ19:30 NS1

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013
  •        ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ19:30 NS1

·          
ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !!!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!