Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013


Τυχεροί πρέπει να ένιωσαν  χθες βράδυ όσοι επέλεξαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα για τον τρίτο όμιλο του Champion League ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Benfica. Τυχεροί όχι γιατί έγινε κάποιο φοβερό παιχνίδι , αυτό άλλωστε θα απαιτούσε την καλή απόδοση και των δυο ομάδων, αλλά γιατί δεν είναι συχνό φαινόμενο σε αγώνα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης να κερδίζει το ματς μόνος του ένας τερματοφύλακας . Χθες το βράδυ έγινε και αυτό. Ο Ισπανός Roberto Jimenez Gago, όπως είναι το πλήρες όνομα του, έγινε τραγούδι στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού που στο πρόσωπο του βλέπουν τον άνθρωπο που οδηγεί την ομάδα τους σε μια πορεία καταξίωσης στο  Champions League, ένα όνειρο και ζητούμενο χρόνων.
Η πρώτη ανάγνωση του αγώνα είναι προφανής. Η Benfica παίζοντας ένα παιχνίδι κοντά στα στάνταρ της σφυροκοπούσε επί 90’ λεπτά την εστία του Ολυμπιακού οι παίκτες του οποίου αμύνονταν με νύχια και με δόντια  χωρίς να έχουν τη δυνατότητα, ειδικά στο 2ο ημίχρονο, να κρατήσουν τη μπάλα για πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Κάθε επίθεση μύριζε γκολ αλλά και κάθε τελική προσπάθεια είχε την ίδια κατάληξη, τον Roberto. Αναλύοντας όμως καλύτερα το παιχνίδι πίσω από τις αποκρούσεις του τρομερού Ισπανού υπάρχουν στοιχεία που δεν πρέπει να αγνοηθούν.
  • Ο Michel γνωρίζοντας πολύ καλά τις δυνατότητες των παικτών του απέναντι στην πραγματική Benfica και όχι αυτή που αντιμετώπισε στο πρώτο παιχνίδι στη «πισίνα» του Da Luz, κατέβασε ένα άκρως αμυντικό σχήμα με 4 αμυντικά προσανατολισμένα χαφ , τον Μήτρογλου απομονωμένο στην κορυφή και τον Saviola από πίσω να είναι ο μόνος που προσπαθούσε να κρατήσει λίγο μπάλα και να δημιουργήσει κάτι οργανωμένο μπροστά. Με αυτό το σχήμα ο Ισπανός πήγε να «κλέψει» αποτέλεσμα ελπίζοντας σε γκολ είτε στην κόντρα είτε σε στημένο. Και τα κατάφερε.
  • Στο 2ο ημίχρονο οι περισσότεροι παίκτες του Ολυμπιακού δεν μπορούσαν να συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό του α’ ημιχρόνου για το λόγο αυτό και ο Michel ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την άμυνα του με την είσοδο των NDinga μπροστά από τον Salino και του Bong για να καλύψει την αριστερή πλευρά μαζί με το Χολέμπας. Παρόλα αυτά οι επιθέσεις  της Benfica δεν περιορίστηκαν γιατί απλά τα χαφ του Ολυμπιακού αδυνατούσαν να παρακολουθήσουν την ταχύτητα και την τεχνική των Πορτογάλων οι οποίοι έφταναν έξω από την περιοχή πολύ εύκολα και γρήγορα . Ούτε η είσοδος του Dominguez βοήθησε στην κυκλοφορία και το κράτημα της μπάλας αφού κάθε φορά βρισκόταν τουλάχιστον με τρεις αντιπάλους γύρω του.
  • Η απόδοση του Roberto , και του κάθε τερματοφύλακα γενικότερα, είναι μέρος του παιχνιδιού συνεπώς οι Πορτογάλοι θα πρέπει να προβληματιστούν για τις ημιτελείς τελικές προσπάθειες των επιθετικών τους  και όχι να τα βάζουν με την τύχη τους.
  • Ο Ολυμπιακός έχει στα χέρια του μια μεγάλη ευκαιρία για να προκριθεί στους 16 του Ch.League. Αν όμως οι υπεύθυνοι του συλλόγου  μείνουν στο αποτέλεσμα και δεν δουν την απόδοση της ομάδας στο χθεσινό ματς τότε το παιχνίδι με την Anderlecht θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο Ολυμπιακός χθες ήταν κακός. Δεν έκανε φάσεις για γκολ, δεν κράτησαν οι παίκτες του μπάλα, ειδικά στο β’, και η άμυνα του παρ όλη την ενίσχυση από τα χαφ εκτέθηκε ουκ ολίγες φορές. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού μπορεί στο Ελληνικό πρωτάθλημα να φαίνονται δυνατοί αλλά στο υψηλό επίπεδο του Champions League και του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου γενικότερα, είναι κάποια σκαλιά παρακάτω . Ο ρυθμός είναι εξοντωτικός και ο μόνος τρόπος για να ανταπεξέλθουν είναι η ηρωική  άμυνα και οι προσευχές στον Άγιο Roberto. Αυτό βγήκε χθες αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βγαίνει κάθε φορά. Ο Ολυμπιακός δυστυχώς πληρώνει και θα συνεχίσει να πληρώνει στην Ευρώπη την αδυναμία του Ελληνικού πρωταθλήματος . Αν δούμε αντίστοιχα τι συμβαίνει στην Πορτογαλία θα καταλάβουμε τη διαφορά . Πόρτο, Σπόρτινγκ, Μπενφίκα, Μπράγκα μάχονται κάθε χρόνο για τον τίτλο. Αποτέλεσμα του ανταγωνισμού το 2010-2011 τρεις ομάδες στους 4  του Europa league και κατάκτηση από την Porto, πέρυσι τελικός για την Benfica. Η καταξίωση στην Ευρώπη θα έλθει μόνο μέσα από το σκληρό εγχώριο ανταγωνισμό. Όσο ο Ολυμπιακός θα προετοιμάζεται για τα ματς του Ch.League στον Πλατανιά και την Καλλονή οι επιτυχίες θα έρχονται μόνο όπως χθες. Σαν δώρο Θεού.
  • Τέλος λίγα λόγια για τον πρωταγωνιστή της χθεσινής βραδιάς. Ο 27χρονος , ύψους 1,92 Roberto είναι γέννημα θρέμμα των ακαδημιών της Atletico Madrid  από όπου αποχώρησε το 2008 έχοντας εμφανίσεις μόνο με τη β’ ομάδα καθώς και με τη Tarragona ως δανεικός στην β’ κατηγορία. Τον Ιούλιο του 2008 δόθηκε στην Huelva ως αντάλλαγμα της μεταγραφής του Sinama Pongolle, όπου πήρε ελάχιστες εμφανίσεις κυρίως για το κύπελλο. Την επόμενη χρονιά επιστρέφει στην Atletico , ένας τραυματισμός όμως τον φέρνει ως τρίτη επιλογή πίσω από τον νεαρό  De Gea . Δίνεται δανεικός αυτή τη φορά στη Zaragosa την οποία βοηθά να αποφύγει τον υποβιβασμό. Στις 25 Ιουνίου 2010 παίρνει μεταγραφή έναντι 8,5 εκ. ευρώ στην Benfica. Στο τέλος της σεζόν πέφτει σε δυσμένεια και επιστρέφει πάλι στη Zaragosa αυτή τη φορά με μεταγραφή έναντι 8,6 εκ. ευρώ. Εκεί θα μείνει για δυο σεζόν με 71 συνολικά εμφανίσεις και τον Ιούλιο του 2013 υπογράφει νέο τετραετές συμβόλαιο με την ομάδα που τον ανέθρεψε, την Atletico , η οποία τον έδωσε άμεσα δανεικό στον Ολυμπιακό, αφού θα ήταν δύσκολο να πάρει παιχνίδια εκεί παρόντος του Courtois. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ό Ολυμπιακός έχει την ευτυχία να διατηρεί στο ρόστερ του ένα τερματοφύλακα υψηλού επιπέδου τον οποίο θα ήταν αδύνατο να τον αγοράσει. Και το χαρακτηριστικό των παικτών αυτής της κλάσης είναι  οι μεγάλες εμφανίσεις στα μεγάλα παιχνίδια , εκεί που είναι συνήθως στραμμένα και τα βλέμματα όλων. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!