Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ανακαλύφθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο (τον περασμένο Σεπτέμβριο) και πλησιάζει γρήγορα, με ταχύτητα 377 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο τον πυρήνα του ηλιακού μας συστήματος, τον Ήλιο.
Πρόκειται για τον κομήτη ISON ή όπως τον αποκαλούν «κομήτης του αιώνα» και είναι ήδη τόσο φωτεινός που είναι ορατός με κιάλια ή με μικρό τηλεσκόπιο.  Μέχρι τον Δεκέμβριο, θα μπορούμε να τον δούμε και με γυμνό μάτι!
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν οι πρώτες εικόνες του, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του στον νυχτερινό ουρανό της 8ης Νοεμβρίου και όλοι περιμένουν τη στιγμή που θα είναι ορατός απλά κοιτώντας τον ουρανό.
Ο παγωμένος αυτός κομήτης, τώρα διασχίζει τον αστερισμό της Παρθένου και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το Space.com, θα φτάσει στο πιο κοντινό σημείο με τον Ήλιο στις 28 Νοεμβρίου. Θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,2 εκατ. χιλιομέτρων από αυτόν και όλα τα τηλεσκόπια θα είναι στραμμένα πάνω του για να δουν αν θα επιβιώσει από τη στενή επαφή του με το άστρο μας, οπότε η θερμοκρασία του κομήτη αναμένεται να ανέβει στους 2.760 βαθμούς Κελσίου.
Ευχή όλων να μην διαλυθεί κατά την προσέγγισή του με τον Ήλιο.
Εφόσον καταφέρει και επιβιώσει θα προσφέρει ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα στη Γη. Είναι πιο ευδιάκριτος από το βόρειο ημισφαίριο, ορατός στον ανατολικό ορίζοντα πριν την ανατολή και στο δυτικό πριν τη δύση του ηλίου.
Οι νέες εικόνες του κομήτη ISON δείχνουν ότι ο κομήτης έχει αποκτήσει διπλή ουρά! Η μία ουρά είναι από ιόντα και η άλλη είναι μια ουρά σκόνης.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!