Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013


Το χωριό Μηλιά του Δήμου Μετσόβου είναι από τα λίγα, αν όχι το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα , που δεν έχει ανεργία. Οι 100 οικογένειες του χωριού εργάζονται αποκλειστικά στην επεξεργασία ξύλου. Στη Μηλιά υπάρχουν 40 εργαστήρια ξυλογλυπτικής και επεξεργασίας του ξύλου, ενώ οι δύο δασικοί συνεταιρισμοί απαρτίζονται από 60 μέλη.

Βάσει μελέτης το Δασαρχείο έχει παραχωρήσει στους συνεταιρισμούς, δάση οξιάς και μαύρης πεύκης, συνολικής εκτάσης 36.000 στρεμμάτων. Με την μαύρη πεύκη οι κάτοικοι κατασκευάζουν κολόνες της ΔΕΗ αλλά και ξυλεία οικοδομής, ενώ η οξιά χρησιμοποιείται από εργαστήρια ξυλογλυπτικής.

Ανεργία δεν υπάρχει στη Μηλιά, αλλά οι κάτοικοι μειώνονται σταθερά και πλέον δεν είναι πάνω από 260, ενώ λόγω της κρίσης τα έσοδά τους έχουν μειωθεί κατά 40%. Ταυτόχρονα με τον κινεζικό ανταγωνισμό που διαθέτει προϊόντα με 3 φορές χαμηλότερη τιμή από τα δικά τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και το ΦΠΑ της τάξης του 23%.

Εκείνο που όλοι ζητούν, είναι η Πολιτεία να τους στηρίξει. Επισημαίνουν, πως κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν τη «ζωή» στο ορεινό απομακρυσμένο χωριό τους. Με επιστολές τους, προς του βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων ζητούν να μειωθεί το 23% του ΦΠΑ για τα προϊόντα τους. Θεωρούν επίσης άδικο το ότι στην ορεινή περιοχή τους καλούνται να πληρώσουν 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για το ειδικό τέλος ακινήτων.

Αίτημά τους είναι, ο Δήμος Αθηναίων να τους ξαναδώσει την άδεια παραγωγού-μικροπωλητή για το κέντρο της Αθήνας, η οποία τους αφαιρέθηκε το 1990. Μέχρι τότε, κατέβαιναν στην Αθήνα και πούλαγαν μόνοι τους σε πάγκους τα προϊόντα τους. Ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος, έχει κάνει αίτημα για την υπόθεση προς τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη και όπως λέει, πιστεύει ότι η ανταπόκριση θα είναι θετική.

http://aftodioikisi.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!