Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Το πανίσχυρο supercomputer Tihane-2 είναι το Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη των ηλεκτρονικών «εγκεφάλων». Η τελευταία λίστα Top500, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, κατατάσσει τον ψηφιακό κολοσσό της Κίνας, τον φοβερό και τρομερό Tihane-2, στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στα γρηγορότερα υπολογιστικά συστήματα της υφηλίου.

Η δημιουργία του Εθνικού Πανεπιστημίου Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας αγγίζει ταχύτητες επεξεργασίας δεδομένων της τάξης των 33,86 Petaflop/δευτερόλεπτο, τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο δηλαδή, αφήνοντας όλα τα άλλα supercomputers πίσω και με διαφορά!

Η ασύλληπτη επεξεργαστική του ισχύς άφησε τον άλλο κολοσσό, τον αμερικανικό Titan, δεύτερο και καταϊδρωμένο, αφού η υπολογιστική δυναμική του συστήματος Cray XK7, που είναι εγκατεστημένο στο κυβερνητικό Oak Ridge National Laboratory, κυμαίνεται στα 17,59 Pflop/s.

Και τρίτο τον άλλο φημισμένο αμερικανικό υπερυπολογιστή, τον Sequoia, το σύστημα της IBM BlueGene/Q δηλαδή που βρίσκεται στο επίσης κυβερνητικό εργαστήριο Lawrence Livermore National Laboratory, με την ταχύτητά του να αγγίζει τα 17,17 Pflop/s.

Παρά το γεγονός ότι οι Κινέζοι απολαμβάνουν την πρώτη και προνομιακή θέση του γρηγορότερου συστήματος του κόσμου, οι Αμερικανοί παραμένουν η μεγαλύτερη αγορά για τέτοιου είδους μηχανήματα, αφού τα 265 από τα 500 κορυφαία συστήματα του πλανήτη βρίσκονται στα εδάφη της.

Η Κίνα πέταξε πρόσφατα την Ιαπωνία από τη δεύτερη θέση στην καταναλωτική χρήση supercomputers, αυξάνοντας τους ρυθμούς απόκτησης των κολοσσιαίων αυτών συστημάτων.

Η μόνη νέα προσθήκη στους 10 κορυφαίους υπερυπολογιστές του κόσμου είναι ο Piz Daint, ένα σύστημα Cray XC30 που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο Swiss National Supercomputing Centre (CSCS) στο Λουγκάνο της Ελβετίας, το οποίο με τα 6,27 Pflop/s είναι σήμερα το πιο ισχυρό σύστημα της Ευρώπης.

http://www.thestival.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!