Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Όπως λέει και ένα τραγούδι, αυτή την περίοδο ονειρευόμαστε «λευκά» Χριστούγεννα… γιατί όμως να μην τα σκεφτούμε και «πράσινα»; Την περίοδο αυτή των εορτών, το σπίτι γεμίζει από πολλά σκουπίδια ή άχρηστα αντικείμενα, που αναγκαζόμαστε να στοιβάξουμε στους κάδους απορριμμάτων. Αντί να γεμίσετε τους κάδους, μπορείτε να δείξετε έμπρακτα την οικολογική σας συνείδηση με πολλούς τρόπους αυτές τις μέρες. Σας προτείνουμε συμβουλές ανακύκλωσης για τα Χριστούγεννα.

  1. Ανακυκλώστε τις χριστουγεννιάτικες κάρτες. Κάθε χρόνο, σίγουρα θα λάβετε κάποια χριστουγεννιάτικη κάρτα με ευχές. Εάν βρεθείτε να έχετε πολλές που να μην χρειάζεστε πια, προτιμήστε να κάνετε ανακύκλωση χαρτιού. Υπάρχουν μάλιστα πολλές κάρτες που προέρχονται από ήδη ανακυκλωμένο χαρτί.
  2. Τα περιτυλίγματα από τα δώρα μπορούν επίσης να ανακυκλωθούν. Συνηθίζεται να ανταλλάσουμε δώρα αυτή την περίοδο τα οποία να τυλίγονται σε λαμπερά χαρτιά. Αφού πάρετε ένα τέτοιο δώρο ξεκαθαρίστε το περιτύλιγμα και από το να το πετάξετε στα σκουπίδια, ρίξτε το σε κάδο ανακύκλωσης. Αντίστοιχα μπορείτε να τυλίξετε δώρο που θα δώσετε εσείς με παλιές εφημερίδες, περιοδικά, παλιούς χάρτες, κόμικς, τσάντες, παιδικές ζωγραφιές και άλλα. Επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ως οριγκάμι για παιδικές χειροτεχνίες.
  3. Την περίοδο αυτή, έχουμε πολλά τραπέζια και κατά συνέπεια αρκετά σκουπίδια. Συγκεκριμένα οι κάδοι γεμίζουν συνεχώς. Μπορείτε πάτε για ανακύκλωση τις πλαστικές συσκευασίες, τα γυάλινα μπουκάλια και τα κουτάκια από αναψυκτικά. 
  4. Από ένα μεγάλο τραπέζι μπορείτε να ανακυκλώσετε ακόμα και το φαγητό. Με αυτό εννοούμε είτε να παγώσετε το περισσευούμενο φαγητό, ή να πάτε τα φρούτα και τα λαχανικά για κομποστοποίηση.
  5. Εάν έχετε κανονικό δέντρο στο σπίτι, μπορείτε ή να το φυτέψετε στον κήπο σας μετά τις γιορτές ή να το ανακυκλώσετε σε συγκεκριμένα κέντρα ανακύκλωσης.
  6. Τα στολίδια του δέντρου, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε για να τα ξαναχρησιμοποιήσετε. Εκτός αυτού όμως, μπορείτε ακόμα και μόνοι σας να φτιάξετε τα δικά σας οικολογικά στολίδια.
  7. Μπορείτε ακόμα και να ανακυκλώσετε τα λαμπάκια που χρησιμοποιείτε για στόλισμα σε κατάλληλα μαγαζιά που συγκεντρώνουν τέτοια αντικείμενα. Ακόμα προτιμότερο είναι να χρησιμοποιήσετε φωτάκια χαμηλής ενέργειας.
  8. Για τα ψώνια κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες και προτιμήστε χάρτινες ή τσάντες για ψώνια.

http://www.flowmagazine.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!