Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Αν σας ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα βήχας, ο οποίος επιδεινώνεται το χειμώνα, είναι πιο έντονος τις πρωινές ώρες και συνοδεύεται από φλέγματα, τότε ίσως πάσχετε από βρογχίτιδα.

Πρόκειται για φλεγμονή των βρόγχων, που τα συμπτώματα διαρκούν από αρκετές ημέρες ή εβδομάδες μέχρι και χρόνια, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Οξεία βρογχίτιδα: Είναι συνήθης ασθένεια που τις περισσότερες φορές προκαλείται από ένα απλό κρύωμα ή οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο βήχας μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες. Τα συμπτώματά της ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι παραπλανητικά, καθώς είναι δυνατόν να υφίσταται οξεία βρογχίτιδα χωρίς απόχρεμψη.

Χρόνια βρογχίτιδα: Η φλεγμονή προκαλεί μόνιμες αλλοιώσεις και πάχυνση του εσωτερικού των αναπνευστικών οδών και των βρόγχων. Υπάρχει συχνός συνεχής βήχας, με απόχρεμψη για περίοδο άνω των τριών μηνών – φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως σε καπνιστές.

Τα συμπτώματα
- Βήχας με ή χωρίς φλέγματα

- Συριγμός και δυσχέρεια αναπνοής, κυρίως κατά την άσκηση

- Αίσθημα κόπωσης

- Πυρετός

- Βάρος στο στήθος

Πώς θα περιορίσετε τα συμπτώματα

-Αποφεύγετε το κάπνισμα

-Βελτιώστε την ατμόσφαιρα του χώρου σας και αποφεύγετε τις ουσίες που επιβαρύνουν το αναπνευστικό σας

- Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα, και την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη

-Αν είστε πάνω από 40, ίσως είναι καλό να κάνετε μία σπιρομέτρηση

Επιπτώσεις

Τα μεμονωμένα επεισόδια βρογχίτιδας δεν είναι ανησυχητικά. Παρ’ όλα αυτά μπορεί σε μερικούς ασθενείς, να οδηγήσουν σε πνευμονία, ιδίως σε όσους παρουσιάζουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας βρογχίτιδας μπορεί πλέον της χρόνιας βρογχίτιδας να προκαλέσουν, άσθμα, εμφύσημα και άλλες πνευμονολογικές παθήσεις, πνευμονική υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!