Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Γιγαντώνεται το προσφυγικό δράμα στη Συρία καθώς ο αριθμός των πολιτών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους έχει ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση για μια «μαζική» υποστήριξη ώστε να βοηθηθούν οι γειτονικές χώρες που είναι αντιμέτωπες με την αυξανόμενη εισροή μεταναστών.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει καταγράψει περισσότερους από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ χιλιάδες ακόμη έχουν φύγει από τη χώρα τους χωρίς να καταγραφούν.

«Χωρίς πολύ περισσότερη μαζική βοήθεια η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένο ότι οι χώρες θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες» υπογράμμισε ο Γκουτέρες από την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν.

 «Τώρα είναι η ώρα να διατηρήσουμε τον χώρο ασύλου στην περιοχή. Χρειάζεται πολύ περισσότερη μαζική βοήθεια» υπογράμμισε.

Η UNCHR έχει λάβει 850 εκατομμύρια δολάρια από τη διεθνή κοινότητα για να προσφέρει βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η Ιορδανία χρειάζεται 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για να προσφέρει βοήθεια στους 600.000 πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο έδαφός της.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ιορδανία ο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’, τον πρωθυπουργό Αμπντάλα Νσουρ και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νάσερ Τζούντεχ.

 «Οι Σύροι που ζητούν καταφύγιο στην Ιορδανία για ανθρωπιστικούς λόγους δεν αντιμετωπίζουν κανένα εμπόδιο. Είναι απαραίτητο η Ιορδανία να λάβει μέτρα για την ασφάλειά της» σημείωσε ο Νσουρ απευθυνόμενος στον Γκουτέρες.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ κάλεσε την Ιορδανία να «διευκολύνει την είσοδο στους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις οικογένειες» που φεύγουν από τη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Petra.

H Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι, παρά τις εξαγγελίες της ιορδανικής κυβέρνησης πως τα σύνορα της χώρας παραμένουν ανοικτά για τους πρόσφυγες, έρευνες κατέδειξαν ότι σε δεκάδες Σύρους απαγορεύθηκε η είσοδος στην Ιορδανία.

Οι ιορδανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους απορρίπτουν τις καταγγελίες αυτές και επισημαίνουν ότι η χώρα εξακολουθεί να δέχεται περισσότερους από 400 Σύρους πρόσφυγες καθημερινά.

http://www.cretalive.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!