Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ο «βήχας του καπνιστή» ή «τσιγαρόβηχας» δεν αποτελεί ιατρικό όρο, αποτελεί όμως ενοχλητικό σύμπτωμα, και μπορεί να κρύβει περισσότερο σοβαρά και επικίνδυνα υποκείμενα νοσήματα. Κατά κανόνα, δεν αφορά τους νέους καπνιστές, αλλά αυτούς που καπνίζουν πολύ και ειδικά για μια περίοδο πολλών ετών. 

Ο τσιγαρόβηχας, αν και ο όρος σχετίζεται με το κάπνισμα, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σαν αντίδραση το πρωί και σε άτομα τα οποία δεν είναι καπνιστές αλλά εμφανίζουν βήχα εξαιτίας διαφορετικών αιτιών. 
Ο «βήχας του καπνιστή» έχει ως αποτέλεσμα για τους περισσότερους ανθρώπους να ξυπνά το άτομο το πρωί με αρκετή ποσότητα βλέννης (φλέγματα) στο λαιμό τους. Για να απομακρύνει τα φλέγματα αυτά μπορεί να χρειαστεί να βήξει είτε μία φορά, είτε αρκετές. Σε ακραίες και πιο σύνθετες περιπτώσεις οι καπνιστές, για να αποβάλλουν τα φλέγματα, αναγκάζονται να βήχουν παρατεταμένα και για πολλή ώρα μετά το ξύπνημα. 

Δυστυχώς πολλοί καπνιστές δεν αντιλαμβάνονται εγκαίρως ότι ο βήχας που σταδιακά εγκαθίσταται και γίνεται χρόνιος, είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα, που θα πρέπει να τους ανησυχήσει άμεσα. Γιατί ο βήχας αυτός, δεν είναι μόνο δυσάρεστος, αλλά και ένα από τα συμπτώματα που αποδεικνύουν ότι το τσιγάρο και το κάπνισμα βλάπτουν τον οργανισμό του καπνιστή, επειδή μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας χρόνιας και επικίνδυνης ασθένειας, που αφορά πρωτίστως τους βρόγχους και τους πνεύμονες: της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, γνωστής και με τη συντομογραφία της «ΧΑΠ». 

Αντιμετώπιση του «τσιγαρόβηχα» 
  • Φυσικά, η καλύτερη θεραπεία για τον βήχα του καπνιστή είναι η διακοπή του καπνίσματος. Ο βήχας, μπορεί να επιδεινωθεί στις 2-3 εβδομάδες που ακολουθούν, αλλά σχεδόν πάντα σταματά μετά από αυτή την περίοδο.
  •  Να επισκεφτούν τον ιατρό τους, αν ο βήχας δεν σταματήσει μετά από 2-3 εβδομάδες από τη διακοπή του καπνίσματος.
  • Αν συνεχίσουν το κάπνισμα, δεν πρέπει να λαμβάνουν αντιβηχικά, τα οποία σταματούν τον βήχα, γιατί σταματώντας τον βήχα, η βλέννη παραμένει στους πνεύμονες και δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα.
  • Να χρησιμοποιούν όλοι (και αυτοί που αποφασίζουν να σταματήσουν το κάπνισμα και όσοι επιμένουν να το συνεχίζουν), ένα κατάλληλο βλεννολυτικό, όπως η αμβροξόλη που αποτελεί αποτελεσματική αντιμετώπιση, λόγω των βλεννολυτικών, βλεννοκινητικών και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της.
Η χρήση της αμβροξόλης έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση των συμπτωμάτων (μείωση βήχα, ευκολότερη αποβολή φλεγμάτων), την καλύτερη ποιότητα ζωής και την μείωση του ρυθμού έκπτωσης της αναπνευστικής λειτουργίας.

Επιπρόσθετα, η αμβροξόλη, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενεργοποιεί την παραγωγή του επιφανειοδραστικού παράγοντα κάθαρσης, μειώνει την βρογχική υπεραντιδραστικότητα, και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι είναι το μόνο βλεννολυτικό, που λειτουργεί και σαν τοπικό αναισθητικό βοηθώντας και στην ανακούφιση των πασχόντων όταν τα παραπάνω συμπτώματα συνοδεύονται από πονόλαιμο.
ΠΗΓΗ: health.in.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!