Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο κρατικής πρόνοιας, τη Σουηδία, οι αρχές προχωρούν στο κλείσιμο και εν συνεχεία στην πώληση κτιρίων φυλακών καθώς οι κρατούμενοι μειώθηκαν αισθητά παράλληλα φυσικά με τη μείωση της εγκληματικότητας. Την ίδια ώρα, εύλογα κανείς θα αναρωτηθεί για ποιους λόγους στη χώρα μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές, που ασφυκτιούν, στοιβάζονται σε κελιά που έχουν δημιουργηθεί για δύο μόνο άτομα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η Σουηδία βρίσκεται μπροστά σε μια τέτοια απότομη πτώση του αριθμού των κρατουμένων τα τελευταία δύο χρόνια και αποφασίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο να κλείσει τέσσερις φυλακές και ένα κέντρο προφυλάκισης.
«Έχουμε παρατηρήσει μια αισθητή μείωση του αριθμού των κρατουμένων», δήλωσε ο Nils Öberg, επικεφαλής της φυλακής της Σουηδίας και των υπηρεσιών δικαστικής επιτήρησης. «Τώρα έχουμε την ευκαιρία να κλείσει ένα μέρος των υποδομών μας καθώς δεν μας είναι απαραίτητες αυτή την περίοδο. Οι κρατούμενοι μειώνονται πάνω από 1 % ετησίως από το 2004 ενώ το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 6 % μεταξύ του 2011 και του 2012 και αναμένεται να συμβεί το ίδιο και στο μέλλον, είπε στον Guardian ο κ. Öberg.
Ως αποτέλεσμα, η υπηρεσία των φυλακών φέτος έκλεισε τέσσερις φυλακές στις πόλεις της Åby , Haja , Båtshagen και Kristianstad , δύο εκ των οποίων κατά πάσα πιθανότητα θα πωληθούν και οι άλλες δύο θα χρησιμοποιηθούν από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Κελιά... πολυτελείας
Μπορεί η ζωή στις φυλακές της Σουηδίας να μην είναι ζηλευτή, καθώς παραμένουν να είναι έγκλειστοι, ωστόσο οι παροχές που τους προσφέρει στο κράτος στο πλαίσιο της συμμόρφωσης και της επανένταξης στην κοινωνία είναι υποδειγματικές.
Οι φυλακές διαθέτουν χώρους δημιουργικής απασχόλησης, γραφεία, καθαρές κουζίνες και προαύλια με δέντρα και ξύλινα παγκάκια. Όσο για τα κελιά, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από μικρά δωμάτια οικονομικών ξενοδοχείων.
Δεν «αντέχουν» άλλους κρατούμενους οι ελληνικές φυλακές
Οι φυλακές  είναι έτοιμες να εκραγούν με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλειά τους. Δεν μπορούμε να παραλάβουμε άλλους κρατουμένους. Δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή κενού χώρου για να τους τοποθετήσουμε» επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους πριν λίγους μήνες οι διευθυντές των Φυλακών Κορυδαλλού και Χαλκίδας.
Ο αριθμός των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας ανέρχεται σήμερα στους 12.703 που είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ενώ η χωρητικότητα όλων των καταστημάτων κράτησης είναι 9.300 άτομα.  Από αυτούς σχεδόν έξι στους δέκα (ποσοστό 57,4%) είναι αλλοδαποί.
Στις φυλακές Κορυδαλλού ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται στις 2.320, ενώ η χωρητικότητά τους είναι για 800 άτομα.
Από το 1998 έως σήμερα τόσο οι θέσεις κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας, όσο και οι κρατούμενοι έχουν διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, το 1998 οι θέσεις κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας ήταν 4.332 και οι κρατούμενοι ήταν 6.150. Το 2005 οι θέσεις ήταν 5.584 και οι κρατούμενοι ήταν 8.725. Το 2008 οι θέσεις ήταν 7.543 και οι κρατούμενοι ήταν 11.243. Το 2009 οι θέσεις ήταν 9.103 και οι κρατούμενοι ήταν 11.736. Το 2010 οι θέσεις ήταν 9.103 και οι κρατούμενοι ήταν 11.364. Σήμερα οι θέσεις είναι 9.223 και οι κρατούμενοι έχουν φτάσει τους 12.586.

newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!