Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ιδιαιτέρως «ανθεκτική» αποδεικνύεται η κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά για έβδομη συνεχή χρονιά ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα λήψης αντιβιοτικών στην Ευρώπη αλλά και με τα περισσότερα ανθεκτικά μικρόβια, εντός και εκτός νοσοκομείων.

Όπως επισήμαναν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, την Τετάρτη, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18 Δεκεμβρίου), η Ελλάδα εφέτος έχασε την ευρωπαϊκή «πρωτιά» στην κατανάλωση αντιβιοτικών από την Ιταλία, έμεινε ωστόσο στο ψηλότερο βάθρο σε ό,τι αφορά στις «επιδόσεις» της στη μικροβιακή αντοχή, στην παραγωγή δηλαδή ανίκητων και ισχυρών μικροβίων.

Τρία «ανίκητα» μικρόβια στα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος επιτήρησης νοσοκομειακών μικροβίων «Προκρούστης», το 64% των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των στρατιωτικών νοσοκομείων δηλώνουν σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια θετικά κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Τα συχνότερα αίτια αυτών των λοιμώξεων είναι τα μικρόβια acinetobacter, klebsiella, pseudomonas, τα οποία όπως επισήμανε η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κρεμαστινού είναι ανθεκτικά σε ποσοστό άνω του 50% στα πιο δραστικά αντιβιοτικά που διαθέτει σήμερα η επιστήμη, ακόμη και σε αυτά της τελευταίας νέας γενιάς.

Από τα στοιχεία του «Προκρούστης» προκύπτει ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 11.500 λοιμώξεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Το πλέον ανησυχητικό, όπως επισήμανε η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, είναι ότι «τα ενδονοσοκομειακά μικρόβια έχουν βγει από τις ΜΕΘ και κυκλοφορούν πια σταθερά στους θαλάμους των νοσοκομείων, με τη μεγαλύτερη διασπορά να καταγράφεται στα παθολογικά και χειρουργικά τμήματα». Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με την γενική γραμματέα, εξετάζεται το ενδεχόμενο της λήψης επιπλέον μέτρων στον ιατρικό κόσμο για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Οι αριθμοί πάντως που αφορούν τους ασθενείς που προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακά μικρόβια είναι αποκαρδιωτικοί: το 35% των ασθενών καταλήγει από σηψαιμία, το 45% παραμένει επί μακρόν στο νοσοκομείο με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία του ασθενούς και το σύστημα ενώ το 34% βγαίνει τελικώς από το νοσοκομείο.

Αντιβιοτικά για… πάσα χρήση

Εξίσου ανησυχητικά είναι όμως και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τη χρήση των αντιβιοτικών εκτός νοσοκομείων, στην κοινότητα κατά τη γλώσσα των ειδικών. Ένας στους δύο από κάθε νοικοκυριό χρησιμοποιεί αντιβιοτικά, με τους γονείς μικρών παιδιών να δηλώνουν σε ποσοστά 36% ότι έχουν στο σπίτι τους αντιβιοτικά για ώρα ανάγκης. Σε ό,τι αφορά τη χρήση τους, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι αυτά χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πυρετού, του βήχα, πονόδοντου, ακόμη και του συναχιού!

Σύμφωνα με την κυρία Ελένη Γιαμαρρέλου, ομότιμη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, η σταθερά υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα έχει ως αποτέλεσμα βακτήρια όπως το κολοβακτηρίδιο (προκαλεί ουρολοιμώξεις) και ο πνευμονιόκοκκος να γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά απέναντι στα αντιβιοτικά (αύξηση αντοχής από 5,2% το 2005 σε 10,2% το 2012).

«Είναι τρομακτική η αύξηση» παρατήρησε η κυρία Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά είναι φαύλος κύκλος: η χορήγηση αντιβιοτικών αυξάνει τα μικρόβια και η αύξηση των μικροβίων οδηγεί και πάλι στη χορήγηση αντιβιοτικών».

Εκστρατεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Με στόχο την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών το ΚΕΕΛΠΝΟ οργανώνει κι εφέτος μετεκπαιδευτικά  σεμινάρια με αντικείμενο την «Ορθολογική χρήση των Αντιβιοτικών στην Ιατρική Πράξη» για 1.800 γενικούς ιατρούς και ιατρούς που ασκούν πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλη τη χώρα, ενώ σχεδιάζεται για το 2014 αντίστοιχο σεμινάριο για τους νοσοκομειακούς ιατρούς. 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!