Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Πριν από 85 χρόνια «γεννήθηκε» ο Μίκυ Μάους, ένας ποντικός φτιαγμένος από φιλμ και τη φαντασία του Ουόλτ Ντίσνεϊ, που έμελλε να γίνει μια από τις πιο διάσημες εικόνες ανά τον κόσμο.

Σύμβολο της Disney αλλά και ολόκληρης της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος που βίωνε εκείνη την απίστευτη έκρηξη και διεθνή αναγνωρισημότητα τη δεκαετία του 1920, το αγαπημένο δημιούργημα του Ντίσνεϊ πρωτοπαρουσιάστηκε στις 18 Νοεμβρίου 1928, στην ταινία μικρού μήκους «Steamboat Willie».

Αυτή θεωρείται ως η «επίσημη» πρεμιέρα του Μίκυ, μολονότι είχε προηγηθεί μία άλλη άτυπη εμφάνισή του στις 15 Μαΐου εκείνης της χρονιάς στην ταινία «Plane Crazy».

Η πρεμιέρα του διάρκειας 7 λεπτών και 23 δευτερολέπτων «Steamboat Willie» έγινε στο Colony Theatre τον κινηματογράφο που είχε η Universal στη διασταύρωση της λεωφόρου του Μπρόντγουεϊ με τους 53 Δρόμους στο Μανχάταν.

Ο συγκεκριμένος κινηματογράφος υπάρχει και σήμερα υπό την επωνυμία Broadway Theatre. Εγινε ο αγαπημένος του Ουόλτ Ντίσνεϊ και σε αυτόν επέλεξε να κάνει την πρεμιέρα της στις 13 Νοεμβρίου του 1940 πια η περίφημη «Φαντασία» του Μίκυ Μάους.

Ο Μίκι ήταν μια εξέλιξη του λαγού Οσβαλντ, του οποίου τα δικαιώματα είχε χάσει ο Ουόλντ Ντίσνεϊ. Αρχικά, σκέφτηκε να του δώσει το όνομα Μόρτιμερ, το οποίο η σύζυγός του βρήκε πολύ σοβαρό και πρότεινε το διάσημο πλέον Μίκυ.

Ο χαριτωμένος, αλλά τετραπέρατος ποντικός, σημείωσε τεράστια επιτυχία. Σήμερα μετράει περισσότερες από 130 ταινίες. Εξι άνθρωποι έχουν δανείσει τη φωνή τους στον Μίκυ. Για τις πρώτες δύο δεκαετίες της ζωής του ποντικού, η φωνή ήταν του ίδιου του Ντίσνεϊ. Από εφέτος τον Μίκυ έχει αναλάβει ο ελληνικής καταγωγής καναδός ηθοποιός Κρις Διαμαντόπουλος.

«Οταν ο κόσμος γελάει με τον Μίκυ, το κάνει επειδή είναι τόσο ανθρώπινος. Αυτό είναι το μυστικό της δημοτικότητάς του» έλεγε ο Ουόλτ Ντίσνεϊ.

Σύντροφος του Μίκι είναι η Μίνι Μάους, αντίπαλός του ο Μαύρος Πιτ, ενώ ο καλύτερός του φίλος είναι ο Γκούφυ.

Στην Ελλάδα, το περιοδικό Μίκυ Μάους ξεκίνησε να εκδίδεται την 1η Ιουλίου 1966. Τον Αύγουστο του 2013, οι εκδόσεις Τερζόπουλου ανακοίνωσαν την αναστολή της έκδοσης των περιοδικών με τους ήρωες του Ντίσνεϊ.

Ο Μίκυ ήταν ο πρώτος χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων που απέκτησε το δικό του αστέρι στο περίφημο Walk of Fame στο Χόλιγουντ στις 18 Νοεμβρίου 1978 στα 50ά γενέθλιά του. 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!