Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το «χαράτσι» των ακινήτων, θα παραμείνει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και για το 2014, έπειτα από απαίτηση της τρόικας και μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Σχετικά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα υπήρξαν το Σάββατο από τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Δημοκρατία», οι οποίες σημειώνουν ότι η τρόικα πιέζει για παράταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, παρά την επιμονή του Γιάννη Στουρνάρα για αντικατάστασή του από τον Ενιαίο Φόρο.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πιο σίγουρη την είσπραξη των 2,9 δισ. μέσω των λογαριασμών του ρεύματος παρά από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα διαχειρίζονται οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών και θα εισπράττεται από τις εφορίες, όπου μεγαλώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών.

Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα παράτασης του «χαρατσιού», πράγμα που όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα θα κάμψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Πολλοί είναι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τάσσονται υπέρ της μη εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ζητώντας την παράταση για ένα χρόνο του ΕΕΤΑ, του γνωστού τέλους ως «χαράτσι», το οποίο επιβάλλεται στα ηλετροδοτούμενα κτίσματα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που επιβαρύνει μόνο όσους έχουν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεων οικόπεδα άνω των 200.000 ευρώ.

Το μνημόνιο που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2013 από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, δε δεσμεύει την ελληνική πλευρά να επιβάλει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, πράγμα που δίνει την εναλλακτική δυνατότητα στη χώρα μας να διατηρήσει το «χαράτσι», που αποφέρει ετησίως έσοδα ύψους 2,4 δισ., ενώ μαζί με τα 500 εκατ. που εισπράττονται από το ΦΠΑ συμπληρώνεται το ποσό των 2,9 δισ.

Σημειώνεται ότι με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, τα έσοδα που προβλέπονται ανέρχονται στα 3,5 δισ., με προσδοκόμενα έσοδα για το δημόσιο περίπου στα 2,9 δισ. ευρώ.

http://egnatiapost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!