Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Kρατήστε τα παθογόνα μικρόβια μακριά από τα τρόφιμά σας, τηρώντας τους κανόνες των επαγγελματιών.
  • Γενικά
- Αν δεν αισθανόμαστε καλά είναι προτιμότερο να ετοιμάσει κάποιος άλλος το φαγητό.
- Δεν φτερνιζόμαστε και δεν μιλάμε την ώρα που ετοιμάζουμε το φαγητό για τυχών απώλεια σάλιου.
- Δεν καπνίζουμε κατά το μαγείρεμα ή την προετοιμασία του φαγητού.
- Τα κατοικίδια ζώα πρέπει να μένουν έξω από την κουζίνα.
- Τα μαγειρικά σκευή, τα πιάτα, τα ποτήρια, τα μαχιαροπίρουνα πρέπει να φυλάσσονται σε ντουλάπια, για να μην έρχονται σε επαφή με έντομα.
  • Αγορά & μεταφορά
- Αρχικά ελέγχουμε αν το κατάστημα είναι καθαρό και τακτοποιημένο.
- Ελέγχουμε αν τα προϊόντα κρέατος και τα πουλερικά είναι σωστά παγωμένα.
- Καλό είναι τα κοτόπουλα να μην είναι συσκευασμένα, γιατί π.χ. δεν θα καταλάβουμε αν μυρίζουν.
- Ελέγχουμε το χρώμα τους να είναι ζωηρό και η υφή τους να μην είναι κολλώδης.
- Τα νωπά τρόφιμα πρέπει να είναι σε υαλοπίνακες και όχι εκτεθειμένα, γιατί μπορεί να μολυνθούν π.χ. από μύγες ή ανθρώπινο χέρι.
- Καλό είναι ο υπάλληλος που έρχεται σε επαφή με νωπό προϊόν να φοράει γάντια.
- Αγοράζουμε τα «ευαίσθητα» τρόφιμα τελευταία και τα διατηρούμε στις συσκευασίες τους.
- Τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες για να μην υπάρξουν διαρροές.
- Μεταφέρουμε τα τρόφιμα το συντομότερο δυνατόν στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ισοθερμικό δοχείο ή παγοκύστες.
- Το «βιολογικό» δεν σημαίνει και «καθαρό».
  • Φύλαξη
- Ψύχουμε τα τρόφιμα μέσα σε 2 ώρες από τη στιγμή που θα τα βγάλουμε από το ψυγείο του καταστήματος. Αν κάνει ζέστη, τα ψύχουμε μέσα σε 1 ώρα.
- Δεν πλένουμε το κρέας πριν το βάλουμε στο ψυγείο και δεν το τοποθετούμε σε συσκευασίες, που κλείνουν αεροστεγώς.
- Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε δοχεία ή τα σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να αποφύγουμε τυχόν διαρροή υγρών.
- Βάζουμε τα νωπά κρέατα πάνω σε σήτα για να μην έρχονται σε επαφή με τα υγρά τους και να στραγγίζουν ή τα τοποθετούμε σε πετσέτα.
- Τοποθετούμε τα ωμά προϊόντα στα κάτω ράφια του ψυγείου και τα μαγειρεμένα στα πάνω.
- Καλό είναι να φυλάσσουμε σε χωριστά ράφια τα λαχανικά, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά κτλ.
- Δεν φορτώνουμε με πολλά τρόφιμα την κατάψυξη και το ψυγείο, γιατί μειώνεται η θερμοκρασία τους, επιτρέποντας έτσι τον πολλαπλασιασμό μικροβίων.
- Δεν τοποθετούμε τα προϊόντα με της συσκευασίες τους μέσα στο ψυγείο, γιατί οι συσκευασίες περιέχουν μικρόβια.
- Δεν τοποθετούμε πράγματα στα σημεία από όπου βγαίνει κρύος αέρας.
- Δεν ανοίγουμε άσκοπα το ψυγείο.
- Διατηρούμε τα ζεστά τρόφιμα σε θερμοκρασία άνω των 60°С και τα κρύα τρόφιμα σε θερμοκρασία κάτω των 4°С.
- Δεν ξαναπαγώνουμε τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει, παρά μόνο αν έχουν μαγειρευτεί.

Δείτε Περισσότερα: http://www.e-diet.gr

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!