Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ. Αρβανίτης, έκανε λόγο για σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, περιορισμένες σπατάλες και μεταρρύθμιση του δήμου.

Μειωμένος κατά 8 εκατομμύρια ευρώ θα είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2014 και σε σχέση με αυτόν της προηγούμενης χρονιάς. Θα διαμορφωθεί στο ύψος των 371 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Αρβανίτη, το ποσοστό υλοποίησής του θα φτάσει το 75%. Αύξηση των δαπανών θα σημειωθεί μόνο στην κοινωνική πολιτική, η οποία θα φτάσει το 30,7% σε σχέση με το 2013.

Ειδικότερα, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Διαβούλευσης ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, έκανε λόγο για σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, περιορισμένες σπατάλες και μεταρρύθμιση του δήμου, προκειμένου να αντεπεξέλθει στη δύσκολη κατάσταση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα μετά τη μεγάλη μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2011 οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι προς τους δήμους έφταναν μηνιαίως τα 168 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 τα 135 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 έπεσαν στα μόλις 96 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε και στα χρέη του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα οποία είναι πολύ μειωμένα σήμερα σε σχέση με τη χρονική στιγμή που ανέλαβε η παρούσα διοίκηση. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, τα χρέη βρίσκονταν στα 42,8 εκατομμύρια ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2010 και σήμερα έπεσαν στα 7,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οφειλές, ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχουν και από τα δικαστήρια για απαλλοτριώσεις.

Τεχνικό πρόγραμμα

Αισιόδοξος ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2014 θα υλοποιηθεί σε ποσοστό ίσως και μεγαλύτερο του 90%, εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος, Αντρέας Κουράκης, κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του στην Επιτροπή Διαβούλευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος θα είναι το 2014 μειωμένος κατά περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2013 (από το 42 εκατ. ευρώ πέρυσι, θα πέσει στα 23,4 εκατ. ευρώ), ωστόσο αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι ολοκληρώνεται το μεγάλο έργο της Νέας Παραλίας (εννέα εκατ. ευρώ), στην ένταξη έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης σε προγράμματα, αλλά και στο γεγονός ότι χάθηκαν κάποια «καμένα» έργα.

«Τριάντα φορές, σε συνεργασία με την οικονομική υπηρεσία, σβήσαμε και γράψαμε τον προϋπολογισμό του τεχνικού προγράμματος, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αντικρουόμενες εγκυκλίους που έρχονταν από τα υπουργεία», είπε ο κ. Κουράκης.

Ο ίδιος, προκειμένου να τονίσει ότι κανένα έργο δε θα βρίσκεται στον «αέρα», σημείωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανατεθεί έργο σε εργολάβο, σε  περίπτωση που δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση.

«Όλα τα έργα που θα γίνουν, είναι απολύτως εξασφαλισμένα, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή τους. Είναι σημαντικό ότι τα μισά από τα έργα είναι χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο και άλλα προγράμματα. Συνολικά 149 έργα σε ολόκληρη την πόλη βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός τους», τόνισε ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης.

Τέλος, από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σημείωσε ότι η χώρα είναι πλήρως πτωχευμένη, διότι διαφορετικά δε θα έκοβε η Πολιτεία τους προϋπολογισμούς των δήμων κατά 60%.

http://egnatiapost.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!