Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017


Σύγχρονες εκδηλώσεις που συνδυάζονται αρμονικά με την παράδοση έχουν προγραμματιστεί για το τριήμερο της αποκριάς από τους περισσότερους δήμους του νομού , σε μια προσπάθεια να φτάσει η εορταστική ατμόσφαιρα σε όλες τις γειτονιές και να διασκεδάσουν ανέξοδα οι δημότες που θα παραμείνουν εντός της πόλης.


Ο δήμος Θεσσαλονίκης για την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνει εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορό, αναβίωση πατροπαράδοτων εθίμων και προσφορά εδεσμάτων και χαρταετών σε αρκετές περιοχές όπως ο Κέδρινος Λόφος, ο αύλειος χώρος του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, το άλσος της Νέας Ελβετίας και το πάρκο «Μέσα Γειτονιάς Κύπρου» στην Τριανδρία, με ώρα έναρξης τις 11 το πρωί, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην ανατολική Θεσσαλονίκη: «Τζερτζελέματα», κρασί, δημοτική μουσική και χαρταετοί
Στον δήμο Καλαμαριάς όσοι παραμείνουν εντός των τειχών θα ανταμειφθούν την Καθαρά Δευτέρα με παραδοσιακό γλέντι στην πλαζ Αρετσούς που θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι αργά το μεσημέρι. Το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και τα σαρακοστιανά εδέσματα θα τους «ανταμείψουν», ενώ μικροί και μεγάλοι παιδιά θα επιδοθούν στο πέταγμα του χαρταετού.
Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθούν τα «6α Τζερτζελέματα». Η αυλαία της αποκριάτικης εκδήλωσης ανοίγει στις 11.00 από την πρώτη βρύση στην είσοδο του Χορτιάτη, με κατάληξη την αυλή του Γυµνασίου. Με ζωντανή μουσική, δωρεάν κρασί, δράσεις για πολύ κέφι και ελεύθερη είσοδο σε μια γιορτή που διοργανώνουν ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος «Αφανός», η Κίνηση Πολιτών Σύλλογος Γυναικών Χορτιάτη, σε συνεργασία µε τον δήµο Πυλαίας – Χορτιάτη.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα, με τα «Κούλουμα 2017» να διοργανώνονται στην Εξοχή. Υπό τους ήχους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής θα προσφέρονται από τις 11 το πρωί φασολάδα, λαγάνα, παραδοσιακός χαλβάς, νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί σε όλους τους επισκέπτες, καθώς και χαρταετοί για μικρούς και μεγάλους.
Στον δήμο Θέρμης το γλέντι ξεκινάει από την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Χάνια στα Βασιλικά, ενώ συνεχίζεται την Κυριακή, στις 11:30 το πρωί, στην πλατεία της Περιστεράς με έναν παραδοσιακό γάμο που θα περιλαμβάνει εδέσματα και κρασί για όλους. Την ίδια μέρα, στον Τρίλοφο, στο πάρκο “Στεφανια” στις 11 το πρωί, «στήνεται» καρναβαλίστικο γλέντι με σαρακοστιανά, φασολάδα και χορό υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας.
Τα «Κούλουμα» γιορτάζονται με την παραδοσιακή φασολάδα και πολύ χορό στη Σουρωτή, αλλά και όπως κάθε χρόνο με το πέταγμα το αετού, τη δημοτική μουσική τα σαρακοστιανά και τις λαγάνες στο φράγμα της Θέρμης, με ώρα έναρξης τις 11 το πρωί.
Στη δυτική Θεσσαλονίκη: Κουδουνοφόροι, «μετάνοιες», πατινάδα και σαρακοστιανά τραπέζια για πολλούς συνδαιτυμόνες
Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών όλα είναι έτοιμα για το ραντεβού με την παράδοση που θέλει την Καθαρά Δευτέρα να περνά με συνοδεία πατροπαράδοτων εδεσμάτων, μουσικής και χορού. Από τις 10 το πρωί θα στηθούν γλέντια στον Αγιο Παύλο, στο Ανοιχτό Θέατρο της Νεάπολης, στο άλσος «Πατήρ Μεταξά» των Πεύκων, στη Δενδροφυτεία Συκεών.
Θα προηγηθούν τα παιδικά πάρτι του δήμου Νεάπολης – Συκεών, την Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα στο κλειστό γυμναστήριο Πεύκων και το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ειρήνης στη Νεάπολη.
Μ’ ένα ανοιχτό παραδοσιακό γλέντι που θα περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια,νόστιμα εδέσματα, λαγάνα και δωρεάν άφθονο κρασί γιορτάζει και φέτος τα Κούλουμα ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου. Θα στηθούν τρία μεγάλα σαρακοστιανά τραπέζια, στη δημοτική ενότητα Ευόσμου στο πάρκο Ελπίδας και στο πάρκο Προσκόπων, με ώρα έναρξης λίγο μετά τις 11 το πρωί και στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού στο γήπεδο μπάσκετ.
Στον δήμο Λαγκαδά εξελίσσεται και φέτος το δρώμενο των Κουδουνοφόρων στον Σοχό. Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν, συμπαρασύροντας κατοίκους και επισκέπτες.
Την Κυριακή της αποκριάς αναβιώνει στην περιοχή και η παρωδία γαμήλιας τελετής, όπου σύμφωνα με την παράδοση, οι τραγόμορφοι χορεύουν στους δρόμους μαζί με όλους τους συγγενείς. Μια μεγαλόπρεπη γαμήλια πομπή μεταφέρει τα προικιά της νύφης φορτωμένα σε άλογα. Ζουρνάδες και νταούλια παίζουν ασταμάτητα, ενώ το ρακί και το κρασί ρέουν άφθονα.
Την Καθαρά Δευτέρα, το πρωί αναβιώνει το έθιμο των μετανοιών. Οι μικρότεροι σε ηλικία επισκέπτονται τους μεγαλύτερους συγγενείς, φίλους ή γείτονες και ζητούν συγχώρεση για ό,τι κακό έχουν πει ή έχουν κάνει στη διάρκεια της χρονιάς, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να δίνουν συγχώρεση. Μετά τις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των κουδουνοφόρων.
Ο δήμος Παύλου Μελά ξεκινά να γιορτάζει από το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, στις 5 το απόγευμα στην Ευκαρπία, με πατινάδα σε δρόμους και παραδοσιακό γλέντι. Την Κυριακή θα ακολουθήσει στις 11 το πρωί στην Πολίχνη η καρναβαλική παρέλαση με αφετηρία το Σινέ Τζένη Καρέζη, ενώ την Καθαρά Δευτέρα στις 11 το πρωί θα γιορταστούν τα Κούλουμα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη με το πέταγμα του χαρταετού και παραδοσιακή μουσική.
Στον δήμο Ωραιοκάστρου τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην περιοχή «Αλώνια», ενώ εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης στη Λητή, στο Μελισσοχώρι, στο Δρυμό, στον Πεντάλοφο, στο Μονόλοφο, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Μεσαίο και στο Πετρωτό, με ώρα έναρξης στις 12 το μεσημέρι.
Στο δήμο Βόλβης η αρχή των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα γίνει το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, από τη Νέα Μάδυτο με το παραδοσιακό βραδινό καρναβάλι. Από τις 6:30 το απόγευμα αρχίζει το ξεφάντωμα των καρναβαλιστών μέσα στους φωτισμένους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία. Την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, τη σκυτάλη παίρνει το καρναβάλι του Σταυρού με ομάδες καρναβαλιστών να γεμίζουν τους κεντρικούς δρόμους.
Την Καθαρά Δευτέρα η αποκριά στο δήμο Βόλβης, ολοκληρώνεται με το Παραδοσιακό Καρναβάλι του Άνω Σταυρού, με επίκεντρο του όπως πάντα τη σάτιρα και με τη «σφραγίδα» του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου Άνω Σταυρού. Από τις 15.00 το μεσημέρι, στην πλατεία του Άνω Σταυρού, τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν, ενώ μεταμφιεσμένοι, σατιρίζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο, υποσχόμενοι αστείρευτο κέφι στους επισκέπτες. Επίσης, τα Κούλουμα θα γιορταστούν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!