Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Η ασφυκτική ζωή της γυναίκας στη Σαουδική Αραβία
Κάποιοι πιστέψαν ότι η Αραβική Άνοιξη θα αλλάξει το μουσουλμανικό κόσμο και θα φέρει ελευθερίες που θα βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων. Με την πλειοψήφια του κόσμου να πιστεύει πως η επανάσταση και η ανατροπή καθεστώτων απέτυχε και τα πράγματα παραμένουν ίδια, και σε κάποιες χώρες έχουν γίνει πιο αυστηρά υπό το φόβο νέων εξεγέρσεων.
Στη Σαουδική Αραβία όποιες φωνές υπήρχαν για αλλαγή καθεστώτος, όταν όλη η Βόρεια Αφρική φλεγόταν, πνίγηκαν γρήγορα. Το καθεστώς και η βασιλική οικογένεια, φρόντισαν οι ιδέες για εκσυχρονισμό και ελευθερίες, να χαθούν μέσα από το φόβο και τα κατασταλτικά μέτρα.
Σε μια τόσο συντηρητική χώρα η θέση της γυναίκας είναι ακόμα δυσκολότερη, καθώς αιώνες τώρα πιστεύουν πως η γυναίκα ανήκει στον άντρα. Είτε είναι πατέρας, σύζυγος, αδελφός. Η γυναίκα δεν μπορεί ποτέ να αμφισβητήσει τη θέληση ενός άντρα, ακόμα και αν οι υποτυπώδεις νόμοι που υπάρχουν στη χώρα, είναι με το μέρος της.
Μια γυναίκα δεν έχει ελεύθερο χρόνο, παρά μόνο όταν αποφασίσει ο άντρας της οικίας ότι έχει. Δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός χώρας, χωρίς τον προστάτη της, αν δεν υπογράψει άντρας δεν μπορεί να πάρει διαβατήριο. Δεν μπορεί να έχει τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς την έγκριση ενός άντρα, οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή της καταγράφεται από τα χιλιάδες αόρατα μάτια που υπάρχουν στη χώρα.
Απαγορεύεται να οδηγούν, παρά μόνο αν μεταφέρουν άρρωστο στο νοσοκομείο ή παιδί στο σχολείο. Ποτέ μόνες μέσα σε αμάξι. Σε μια χώρα που ο πλούτος και τα ακριβά ξενοδοχεία είναι παντού, οι γυναίκες απαγόρευονται να κολυμπήσουν. Φυσικά όχι για να μην σκανδαλίζουν τους άντρες, σε αυτή τη χώρα ο άντρας είναι δυνατός και πάντα λογικός, αλλά για να μη σκανδαλίζονται. Απαγορεύεται να έχει συναντήσεις με άτομα που δεν είναι του συγγενικού της περιβάλλοντος.
Όποια θρησκεία και να ασπάζεστε, οι φυλετικές διακρίσεις είναι η αρχή του τέλους για την ανθρωπότητα. Ο κόσμος εξελίχθηκε όταν υπήρχε ελευθερία και ισότητα, έμεινε στάσιμος στα χρόνια του Μεσαίωνα που υπήρχε η θρησκευτική τρομοκρατία. Άλλωστε κανένα ιερό βιβλίο δεν είναι οδηγός διαβίωσης. Ο καθένας το μεταφράζει όπως θέλει, και αυτή είναι η μαγεία της θρησκευτικότητας.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας, 14,000 γυναίκες υπέγραψαν φανερά μια επιστολή προς την κυβέρνηση στην οποία ζητάνε ανοικτά το σεβασμό και την ίση αντιμετώπιση. Αυτό και μόνο το γεγονός σε άλλες εποχές θα είχε τρομερές επιπτώσεις για τις ίδιες, πράγμα που τις κάνει να ελπίζουν πως σύντομα η ζωή τους θα γίνει έστω και λίγο πιο ανθρώπινη. Μακάρι να μην αλλάξουν λίγα, αλλά όλα.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!