Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016


Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει τους συνταξιούχους να παραμείνουν δραστήριοι και να αποφύγουν τους σωματικούς περιορισμούς της ηλικίας, αναφέρουν Ιάπωνες ερευνητές.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 14.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έπιναν καθημερινά πολύ πράσινο τσάι (πάνω από τρία φλιτζάνια) ήταν πολύ πιο δραστήριοι και αυτάρκεις απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που δεν έπιναν το ρόφημα.

Στην πραγματικότητα, όσοι έπιναν τουλάχιστον 5 φλιτζάνια την ημέρα, είχαν κατά 33% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια «λειτουργική αναπηρία» ή προβλήματα με την διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και την κάλυψη των αναγκών τους (όπως το ντύσιμο και το μπάνιο), σε σύγκριση με όσους έπιναν λιγότερο από ένα.

Αντίστοιχα, σε όσους έπιναν 3 έως 4 φλιτζάνια την ημέρα, η μείωση του κινδύνου ήταν 25%, γράφουν οι ερευνητές στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN).

Ο καφές και το μαύρο τσάι δεν φάνηκε να παρέχουν ανάλογο όφελος.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως πριν σπεύσει ένας ηλικιωμένος να εντάξει το πράσινο τσάι στην διατροφή του, πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του, διότι το ρόφημα έχει ορισμένες αντενδείξεις.

Όσοι λ.χ. παίρνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, πρέπει να το αποφεύγουν, διότι περιέχει μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ η οποία ενδέχεται να εμποδίσει τη δράση των φαρμάκων.

Ο δρ Γιασουτάκε Τομάτα από το Πανεπιστήμιο του Τοχόκου και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί τρία χρόνια.

Η προστατευτική δύναμη του πράσινου τσαγιού επέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλες παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν την ευεξία στην τρίτη ηλικία, όπως η διατροφή, οι συνήθειες καπνίσματος και η κοινωνική ζωή.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο το πράσινο τσάι ευνοεί την ευεξία. Εικάζουν ωστόσο ότι ρόλο παίζουν οι άφθονες πολυφαινόλες που περιέχει – μία ομάδα ουσιών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πηγή: tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!