Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Μήπως είσαι demisexual;Ζούμε σε μια εποχή που (αργά, αλλά σταθερά) αρχίζουμε και αποδεχόμαστε ότι τα πράγματα απέχουν πάρα πολύ από τις αντιλήψεις που είχαμε μέχρι και λίγα χρόνια πριν. Φωτεινό παράδειγμα αυτού; Η αναγνώριση ότι, ναι, το φάσμα της σεξουαλικότητας δεν έχει μονάχα τρία στάδια, έτερο-, ομο- και αμφι-. Υπάρχουν άτομα που είναι ασέξουαλ. Υπάρχουν άτομα που βιώνουν σεξουαλική έλξη χωρίς να είναι ικανά να βιώσουν οτιδήποτε ρομαντικό.

Και κάπου εκεί υπάρχει και μια ακόμα κατηγορία, παρεξηγημένη όσο λίγες· οι demisexuals.

Έχουμε ξαναμιλήσει για το demisexuality εδώ, αλλά μπορούμε να επαναλάβουμε τον ορισμό, με πολύ απλά λόγια: Ως demisexual προσδιορίζεται το άτομο που δεν μπορεί να βιώσει σεξουαλική έλξη, εκτός κι αν έχει πρώτα σχηματίσει ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με κάποιον άλλο.

Φυσικά, αυτός ο ορισμός μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις, αναλόγως του πώς ακριβώς τον βιώνει το κάθε άτομο. Και, μέσα στην κουλτούρα του Tinder, είναι κάπως δύσκολο για ένα demisexual άτομο να μπορέσει να κάνει μια σχέση. Ακόμα χειρότερα, καθώς το demisexuality ανήκει μεν στην σφαίρα του asexuality, αλλά ταυτόχρονα όχι και τόσο, υπάρχουν πολλά άτομα που μπορεί να είναι ακόμα μπερδεμένα.

Ποια είναι λοιπόν τα πιο συχνά σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν είσαι demisexual;

Οι περισσότερές σου σχέσεις ξεκίνησαν ως φιλίες
Προτού νιώσεις ότι μπορείς να σχηματίσεις ρομαντικά αισθήματα (και, κυρίως, σεξουαλικά) για ένα άλλο άτομο, πρέπει να νιώσεις ότι μπορείς να το εμπιστευτείς, ότι είσαι ασφαλής μαζί του. Η έλξη σου δεν έχει να κάνει μονάχα με την εξωτερική εμφάνιση, αλλά με ολόκληρη την προσωπικότητα του άλλου ατόμου.

Τα πρώτα ραντεβού είναι (ακόμα μεγαλύτερη) κόλαση
Οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν τα πρώτα ραντεβού, για πολλούς λόγους—είτε επειδή περίμεναν να κάνουν σεξ και δεν έκαναν, είτε επειδή όλοι φοβούνται την δέσμευση (όπως τους αρέσει να γκρινιάζουν). Για εσένα, τα πρώτα ραντεβού είναι μια διαφορετική κόλαση: Όλοι περιμένουν να έχεις πάρει μια απόφαση με το που πείτε καληνύχτα. Και κάπως έτσι, τα πράγματα γίνονται περίεργα και αρχίζεις να ψάχνεις για σημάδια από το σύμπαν. Δεν θα τα βρεις· απλά χρειάζεσαι (πολύ) περισσότερο χρόνο.

Έχεις νιώσει σεξουαλική έλξη για αγνώστους—μα όχι για πολύ
Όταν είπαμε ότι οι demisexuals είναι παρεξηγημένοι, το εννοούσαμε. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα asexuality.org, η σεξουαλική έλξη υπάρχει σε δύο στάδια. Το πρώτο, που έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση, και το δεύτερο, που έχει να κάνει με την προσωπικότητα. Οι demisexuals λειτουργούν κυρίως βάσει του δεύτερου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν στιγμές που θα νιώσουν σεξουαλική έλξη για κάποιον εντελώς σέξι άγνωστο.

Δεν είναι απλό “τσίμπημα”
Δεν συμβαίνει συχνά να νιώσεις έλξη για έναν άλλο άνθρωπο, άρα όταν συμβαίνει, τα πράγματα είναι σοβαρά. Οι περισσότεροι φίλοι σου μπορεί να το βιώνουν αυτό πολύ συχνότερα, και με τον καιρό να μπορούν να μην χάνουν τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους. Εσύ, όμως, είσαι η εξαίρεση. Ίσως επειδή τα δικά σου “τσιμπήματα” βασίζονται πάνω σε πολύ πιο αληθινά αισθήματα.

Ώρες-ώρες νιώθεις πολύ μπερδεμένος στις φιλίες σου
Οι περισσότερες φορές που ένιωσες έλξη για κάποιο άτομο ήταν ξαφνικές συνειδητοποιήσεις ότι το άτομο αυτό είναι στην παρέα σου. Και, όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτές οι συνειδητοποιήσεις σε ταρακουνάνε. Σίγουρα έχουν υπάρξει στιγμές στις φιλίες σου που τα πράγματα άρχισαν να γίνονται αμήχανα.

Σε έχουν αποκαλέσει συχνά σεμνότυφο
Ή επιλεκτικό. Ή ψυχρό. Και όλα αυτά σου φαίνονται προσβλητικά. Και είναι, επειδή δεν περιγράφουν αυτό που είσαι. Είσαι demisexual, νιώθεις αυτά που νιώθεις, και εκφράζεσαι με τον τρόπο που θέλεις να εκφράζεσαι.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!