Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016


Ένα ειδικό σύστημα για την απομάκρυνση των διαστημικών σκουπιδιών περιλαμβάνεται στα εφόδια που μεταφέρει η «φορτηγίδα» Kounotori στον διαστημικό Σταθμό.

Σκοπός είναι οι επιστήμονες από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) να δοκιμάσουν κατά πόσο με αυτό θα μπορούσαν να «καθαρίσουν» τις γήινες τροχιές από τα άχρηστα αντικείμενα που έχουν απομείνει σε αυτές – από απαρχαιωμένους δορυφόρους, μέχρι τμήματα πυραύλων.

Τέτοια διαστημικά «σκουπίδια» έχουν συσσωρευθεί σε επικίνδυνες ποσότητες λίγο έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Υπολογίζεται πως ο αριθμός τους ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια, με συνέπεια να αποτελούν μία σημαντική απειλή για τους δορυφόρους που χρησιμοποιούνται σήμερα ή ακόμη και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Έτσι, το σύστημα που θα δοκιμάσουν οι Ιάπωνες ερευνητές είναι ένα είδος ηλεκτροδυναμικού «μαστίγιου», δηλαδή ένα καλώδιο κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και αλουμίνιο. Στην άκρη αυτού του καλωδίου, θα παγιδεύεται το «σκουπίδι» που πρόκειται να απομακρυνθεί.

Έτσι, με το ηλεκτρικό ρεύμα που θα αναπτύσσεται στο καλώδιο καθώς αυτό κινείται μέσα στο γήινο μαγνητικό πεδίο, αναμένεται να επιβραδύνεται κάθε τέτοιο «σκουπίδι».

Κάτι που, με τη σειρά του, θα προκαλεί τη βαθμιαία μείωση του ύψους της τροχιάς του, ώστε τελικά να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης και, λόγω της ατμοσφαιρικής τριβής, να απανθρακωθεί.

Η JAXA ξεκίνησε την ανάπτυξη αυτού του συστήματος πριν από 10 χρόνια, σε συνεργασία με την Nitto Seimo, μία ιαπωνική εταιρεία κατασκευής διχτυών για αλιευτικά σκάφη.

Σε σχέση με την αυθεντική εκδοχή του καλωδίου που επινόησε η Nitto Seimo, το ηλεκτροδυναμικό μαστίγιο είναι αρκετά μακρύτερο, αγγίζοντας τα 700 μέτρα.

Ωστόσο, αν τελικά αποδειχθεί πως η ιδέα λειτουργεί στην πράξη, τότε θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα ακόμη μακρύτερο «μαστίγιο» για την αφαίρεση των σκουπιδιών, το οποίο θα αγγίζει σε μήκος τα 5.000-10.000 μέτρα.

Στην περίπτωση που η δοκιμή εξελιχθεί με επιτυχία, τότε το επόμενο βήμα θα είναι να προσδέσουν ένα πραγματικό «σκουπίδι» στο ένα άκρο του, ώστε να ελέγξουν κατά πόσο μπορούν να το εκτρέψουν από την πορεία του.

Όπως αισιοδοξούν οι επιστήμονες της JAXA, αν δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στα τεστ, τότε θα ξεκινήσουν να κατασκευάσουν την κανονική εκδοχή του συστήματος.

Όπως ελπίζουν, αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε κανονική λειτουργία, μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!