Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016


Με στόχο να αποφευχθεί η μετατροπή του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ σε «μνημείο και τόπο προσκυνήματος» για ναζιστές και ακροδεξιούς, ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, καλεί τη Βουλή της Βιέννης να πάρει «ιστορικές αποφάσεις».
Το 500 ετών οίκημα στην δυτική αυστριακή πόλη του Braunau, έχει ήδη απαλλοτριωθεί ενώ, υπέρμαχος της κατεδάφισης του, εμφανίζεται ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα.
Η εφημερίδα «Ντι Πρέσε», στην ηλεκτρονική της έκδοση, επικαλείται τον Βόλφγκανγκ Σομπότκα ανακοινώνοντας ότι «Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ θα κατεδαφιστεί».
Ωστόσο ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών σε νέες δηλώσεις του για το διατηρητέο τόνισε ότι υπάρχουν σκέψεις για «βαθιά αναδιαμόρφωση, χωρίς να απομείνει οποιαδήποτε διασύνδεση με το πρόσωπο του Χίτλερ».
Τη Τετάρτη αρχίζει η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, με στόχο την ψήφιση του ομοσπονδιακού νόμου, που προβλέπει την μεταβίβαση στο επίσημο κράτος του δικαιώματος ιδιοκτησίας και καταβολή αποζημίωσης στην ιδιοκτήτρια του σπιτιού.
Το κτίριο νοικιάζει από το 1972 το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 λειτουργούσε εκεί Εργαστήρι για ‘Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.
Το μηνιαίο μίσθωμα για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου ανέρχεται σε 4.800 ευρώ που «μοιράζονται» σε αναλογία 60-40%, αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου.
«Ο χρόνος πιέζει», προειδοποιεί η αρμόδια κυβερνητική Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι ο χώρος δεν πρέπει να μείνει ούτε μέρα κενός, καθώς αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «άρνηση της αυστριακής ιστορίας».
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Μπραουνάου απέσυρε την «τιμητική υπηκοότητα» του Αδόλφου Χίτλερ μόλις το 2011, περίπου 78 χρόνια από την αναγνώριση του, ενώ το 2015 αφαιρέθηκε από το νεκροταφείο η επιτύμβια πλάκα του τάφου των γονέων του Χίτλερ.
Ένα άλλο σπίτι, στην αυστριακή πόλη Leonding όπου ο Αδόλφος Χίτλερ πέρασε πολλά χρόνια της εφηβείας του, χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως αποθήκη για φέρετρα που προορίζονται για το νεκροταφείο της πόλης.
‘Οσο για το υπό κατεδάφιση σπίτι στο Braunau, η ιδιοκτήτρια που είχε προηγουμένως αρνηθεί να πουλήσει το κτίριο ή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ανακαίνιση «που θα εξόργιζε τους οπαδούς του Φύρερ», άλλαξε γνώμη και συμφώνησε, όπως ανακοινώθηκε λακωνικά.
Κι αυτά ενώ χθες δύο νέες δημοσκοπήσεις στην Αυστρία, (του Market για την Standard και της Unique για το Profil), αναδεικνύουν ως «πρώτη δύναμη» με 32% και 34% το ακροδεξιό κόμμα FPÖ.
Ενόψει επαναληπτικών εκλογών για την εκλογή του προέδρου, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι αν οι Αυστριακοί ψήφιζαν τώρα για Βουλή και κυβέρνηση, θα επικρατούσαν οι ακροδεξιοί έστω κι αν ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, είναι δημοφιλέστερος του αρχηγού της ακροδεξιάς.
ΠΗΓΗ: sky news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!