Βερίκοκα
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν ομοιογενές χρώμα χωρίς μελανιές και σκούρα σημάδια (τα κοκκινωπά και κιτρινωπά σημάδια είναι φυσιολογικά)
Θυμηθείτε: Η επιφάνεια πρέπει να είναι εντελώς στεγνή και η φλούδα να μην αλλάζει σχήμα όταν την πιέζετε
Μελιτζάνες
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν γυαλάδα και ομοιογενές σκούρο χρώμα, χωρίς σχισμές ή «λεκέδες»
Θυμηθείτε: Διαλέξετε αυτές που είναι λείες, μεσαίου μεγέθους αλλά με «μεστό» βάρος
Καρπούζι
Εμφάνιση: Πρέπει οι λωρίδες του να διαγράφονται με σαφήνεια και η βάση του να είναι κιτρινωπή και στεγνή. Δεν πρέπει να έχει σχισμές και γρατσουνιές
Θυμηθείτε: Καλό είναι να επιλέγετε τα μεσαίου μεγέθους, βαριά και με γερή φλούδα (τα ώριμα έχουν πιο μαλακή και "εύθραυστη" επιφάνεια)
Πεπόνι
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι τραχύ και βαρύ και να αναδίδει ελαφρώς την γλυκιά του μυρωδιά
Θυμηθείτε: Τα γινωμένα πεπόνια κάνουν έναν υπόκωφο ήχο όταν τα χτυπάμε
Ρόδι
Εμφάνιση: Πρέπει να έχει φωτεινό κόκκινο χρώμα με μια πορτοκαλίζουσα γυαλάδα. Η φλούδα του δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ξηρή ή να έχει σχισμές και καφετί σημάδια πάνω του
Θυμηθείτε: Δεν πρέπει να μυρίζει προτού το ανοίξετε. Επιλέξτε τα πιο «σφιχτά»
Πατάτες
Εμφάνιση: Η φλούδα πρέπει να είναι λεία, χωρίς σχισμές, τρύπες ή σημάδια και το χρώμα να μην είναι πρασινωπό
Θυμηθείτε: Οι σκληρές μεσαίου μεγέθους πατάτες είναι συνήθως οι καλύτερες
Κολοκυθάκια
Εμφάνιση: Πρέπει το χρώμα τους να είναι ομοιογενές σε όλη την επιφάνεια της φλούδας, η οποία πρέπει να είναι λεία, χωρίς σημάδια, οπές και βαθουλώματα
Θυμηθείτε: Αποφύγετε τα κολοκύθια μήκους άνω των 15-20 εκατοστών
Λεμόνια/Λάιμ
Εμφάνιση: Η επιφάνεια πρέπει να είναι λαμπερή, χωρίς εξογκώματα ή βαθουλώματα και το χρώμα ομοιογενές
Θυμηθείτε: Επιλέξτε τα λεμόνια που είναι «ελαστικά» αλλά όχι υπερβολικά σκληρά. Βρείτε τα πιο βαριά, καθώς συνήθως είναι και τα πιο ζουμερά
Νεκταρίνια
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι φωτεινού κίτρινου χρώματος με λείες κοκκινωπές πλευρές. Αποφύγετε τα πιο σκουρόχρωμα και αυτά με την υπερβολική «γυαλάδα»
Θυμηθείτε: Ένα ώριμο νεκταρίνι θα πρέπει να έχει κίτρινες ή κόκκινες γραμμές σαν «φλέβες»
Δαμάσκηνα
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν λεία επιφάνεια με ομοιογενές χρώμα χωρίς σημεία διαφορετικού χρώματος ή «εγκοπές»
Θυμηθείτε: Ένα ελαφρύ «τρίχωμα» στην επιφάνεια είναι σημάδι όταν έχουν συλλεχθεί πολύ πρόσφατα
Αγγούρια
Εμφάνιση: Το χρώμα τους πρέπει να είναι φωτεινό πράσινο, η επιφάνειά τους σχεδόν απόλυτα λεία και η φλούδα τους λεπτή
Θυμηθείτε: Επιλέξτε τα πιο συμπαγή αγγούρια, χωρίς οδοντώσεις ή «ρυτίδες». Αν στη βάση του το χρώμα έχει ξεθωριάσει, τότε μάλλον δεν είναι φρέσκο
Ντομάτες
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι λαμπερές, με έντονο κόκκινο χρώμα, λεπτή φλούδα και χωρίς κοψίματα, σημάδια, «ρυτίδες» ή οδοντώσεις
Θυμηθείτε: Επιλέξτε αυτές που αναδίδουν ένα ευχάριστο άρωμα – αποφύγετε τις πράσινες και όσες μοιάζουν να έχουν χοντρή φλούδα
Μήλα
Εμφάνιση: Πρέπει να δείχνουν «φυσικά», χωρίς τραυματισμένη επιφάνεια ή ίχνη από παράσιτα, μαύρους λεκέδες και οδοντωτή φλούδα
Θυμηθείτε: να διαλέγετε μεσαίου μεγέθους, ευωδιαστά μήλα, χωρίς «λιπαρή» φλούδα
Σκόρδο
Εμφάνιση: Οι σκελίδες δεν πρέπει να έχουν πράσινες κηλίδες
Θυμηθείτε: Το "κεφάλι" πρέπει να είναι ξερό και ελαστικό και οι σκελίδες μεγάλες. Αν υπάρχουν υπερβολικά πολλές στρώσεις φλούδας, το σκόρδο δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο
Μανιτάρια
Εμφάνιση: Το «καπέλο» τους πρέπει να είναι λευκό, λείο και λαμπερό, χωρίς λεκέδες
Θυμηθείτε: Τα καλύτερα μανιτάρια είναι τα ελαστικά, με δυνατό «κράτημα» και έντονο άρωμα
Λάχανο
Εμφάνιση: Τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά με ομοιογενές χρώμα, χωρίς σκούρα σημεία ή ξηρές περιοχές
Θυμηθείτε: Ένα ώριμο λάχανο δεν αλλάζει σχήμα αν το πιέσετε. Αν τα φύλλα είναι πολύ παχιά, μπορεί να περιέχει αρκετές νιτρικές ουσίες
Κουνουπίδι
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι ομοιογενώς λευκό ή με ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα, αλλά χωρίς χώμα ή λεκέδες πάνω του
Θυμηθείτε: Το κεφάλι του πρέπει να είναι πολύ συμπαγές
Κρεμμύδια
Εμφάνιση: Δεν πρέπει να υπάρχουν σημάδια φθοράς στην επιφάνεια – τα εξωτερικά στρώματα να είναι λαμπερά και να μην έχουν πράσινες κηλίδες
Θυμηθείτε: Τα καλύτερα κρεμμύδια είναι συμπαγή, ξερά και δεν μπορείτε να τα «ζουλήξετε» εύκολα. Η μυρωδιά τους πρέπει να είναι διακριτική αλλά με οξύτητα.
Πηγή: Brighside
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου