Διαγραφές ακόμη και μέρους στεγαστικών δανείων προτίθενται να κάνουν οι τράπεζες, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου τους, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Έτσι, διαμορφώνουν προϊόντα σύμφωνα με τα οποία το δάνειο διαχωρίζεται σε δύο τμήματα. Για το ένα τμήμα καταβάλλει δόση, ενώ το άλλο ‘‘παγώνει’’ και διαγράφεται στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής, εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής.
Επίσης, οι τράπεζες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», σχεδιάζουν να δώσουν τη δυνατότητα σε δανειολήπτες να εξαγοράσουν το στεγαστικό τους πριν από την πώληση σε fund, αλλά όχι στην ίδια τιμή. Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία συνθήκη αποτελεί ο δανειολήπτης να είναι συνεργάσιμος.
Το σχέδιο Σάλλα
Στο θέμα παρενέβη ο επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, προτείνοντας το μοντέλο ‘‘πώλησης και επαναμίσθωσης’’ (sales and lease back) του ακινήτου για όσους δανειολήπτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.
Συγκεκριμένα, προτείνει τον διαχωρισμό κάθε «κόκκινου» στεγαστικού δανείου σε δύο μέρη. Το πρώτο – το οποίο θα αντιστοιχεί για παράδειγμα, στο 90% της αξίας του ακινήτου – θα προτείνεται από την πιστώτρια τράπεζα για «sales and lease back», επεκτείνοντας αντίστοιχα τη διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικό το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησής του.
Ως επακόλουθο, σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, διασφαλίζεται πως ο δανειολήπτης δεν θα απομακρυνθεί από το σπίτι του ή δεν θα χάσει το ακίνητό του. Το δεύτερο μέρος του δανείου, το οποίο θα αντιστοιχεί στην εναπομείνασα αξία του ακινήτου- εφόσον σε μία περίοδο για παράδειγμα 5 ετών, δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων- θα διαγράφεται σε ποσοστό 50%.
Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία, εφόσον και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων. Ο επίτιμος πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς προειδοποιεί παράλληλα, ότι οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα εμπλεκόμενα μέρα, δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.
Στο μεταξύ, σε προχωρημένο στάδιο είναι οι επαφές της Εθνικής Τράπεζας με τις Alpha Bank – Eurobank και KKR προκειμένου να συμμετάσχει στην κοινή πλατφόρμα διαχείρισης ‘‘κόκκινων’’ δανείων. Τα χρονικά περιθώρια αντιμετώπισης του ακανθώδους θέματος στενεύουν. Από την επόμενη εβδομάδα οι διοικήσεις των τραπεζών θα είναι υπόλογες για τη μείωση των ‘‘κόκκινων’’ δανείων στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και στην ΤτΕ. Στόχος, η μείωση των ‘‘κόκκινων’’ δανείων κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2019».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου