Τετάρτη 25 Μαΐου 2016


Η ιατρική βιβλιογραφία είναι γεμάτη πιθανές εξηγήσεις για το χασμουρητό, αλλά μία δείχνει να έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια: αυτό το μυστηριώδες αντανακλαστικό μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών και μερικές φορές έχει ανάγκη να δροσίζεται. Για να συμβεί αυτό, ίσως ο οργανισμός χρησιμοποιεί τον δροσερό αέρα από το περιβάλλον του μέσω μιας βαθιάς εισπνοής.

Το χασμουρητό είναι μεταδοτικό. Βλέποντας απλώς έναν άνθρωπο να χασμουριέται, χασμουριόμαστε κι εμείς. Οταν όμως το 2007 επιστήμονες ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να κοιτάξουν βίντεο με χασμουρητά, διαπίστωσαν πως μπορούσαν να σταματήσουν το χασμουρητό τους τοποθετώντας ψυχρά επιθέματα στο κεφάλι τους.

Τον περασμένο μήνα δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση «Frontiers in Evolutionary Neuroscience» μελέτη με 160 εθελοντές, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως το χασμουρητό παρουσιάζει εποχικές διακυμάνσεις.

Οι εθελοντές χασμουριόνταν περισσότερο τον χειμώνα απ’ ό,τι το καλοκαίρι, ίσως διότι ο υπερθερμασμένος εγκέφαλος δυσκολεύεται να δροσιστεί όταν ο αέρας του περιβάλλοντος είναι πιο ζεστός από το σώμα.

Οσον αφορά το γιατί το χασμουρητό είναι μεταδοτικό, οι επιστήμονες εικάζουν πως ως αντανακλαστικό αναπτύχθηκε εξελικτικά για να προειδοποιεί τους άλλους ανθρώπους σε μια ομάδα πως πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη απειλή.

Πηγή: tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!