Τετάρτη 6 Απριλίου 2016


Οι φωτογραφίες αποτελούν σημαντικό τμήμα της εμπειρίας που παρέχει το Facebook και η «οικογένεια» των εφαρμογών που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του, όπως το Instagram, το Messenger και το WhatsApp. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι του δικτύου παραμένει απρόσιτο σε ανθρώπους που είναι τυφλοί ή έχουν σημαντικά προβλήματα όρασης: 39 εκατομμύρια και πάνω από 246 εκατομμύρια αντίστοιχα, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο επίσημο blog του κοινωνικού δικτύου.
«Πολλοί άνθρωποι μπορεί να νιώθουν αποκομμένοι από τη συζήτηση γύρω από τις φωτογραφίες στο Facebook. Θέλουμε να φτιάξουμε τεχνολογία που βοηθά την κοινότητα των τυφλών να βιώσουν το Facebook με τον ίδιο τρόπο που το απολαμβάνουν άλλοι» αναφέρεται σχετικά στην ανάρτηση, στην οποία ανακοινώνεται η εισαγωγή του «αυτόματου εναλλακτικού κειμένου» (automatic alternative text).
Το «automatic alt text» έχει ως αποτέλεσμα την «παραγωγή» της περιγραφής μιας φωτογραφίας μέσω χρήσης εξελιγμένης τεχνολογίας αναγνώρισης αντικειμένων. Οι χρήστες screen readers σε συσκευές iOS θα ακούν μια λίστα αντικειμένων που περιέχονται σε μια εικόνα, καθώς περιηγούνται σε εικόνες στο Facebook, τη στιγμή που μέχρι τώρα το μόνο που άκουγαν ήταν το όνομα του ανθρώπου που ανέβασε τη φωτογραφία και τον χαρακτηρισμό «φωτογραφία». «Τώρα μπορούμε να προσφέρουμε μια πιο πλούσια περιγραφή του τι βρίσκεται σε μια φωτογραφία, χάρη στο automatic alt text. Για παράδειγμα, κάποιος θα μπορούσε να ακούσει τώρα “η εικόνα μπορεί να περιλαμβάνει τρεις ανθρώπους, χαμογελαστούς, σε εξωτερικό χώρο».
«Κλειδί» για αυτό το επίτευγμα είναι η τεχνολογία αναγνώρισης αντικειμένων του Facebook, που βασίζεται σε νευρικό/ νευρωνικό δίκτυο με δισεκατομμύρια παραμέτρους, το οποίο «εκπαιδεύεται» με εκατομμύρια παραδείγματα. Κάθε εξέλιξη στο συγκεκριμένο αντικείμενο θα σημαίνει ότι η ομάδα του Facebook Accesibility θα βελτιώνει την τεχνολογία, καθιστώντας το Facebook προσβάσιμο σε ακόμα περισσότερο κόσμο, υπογραμμίζεται στην ανάρτηση.
«Λανσάρουμε automatic alt text πρώτα σε iOS screen readers στα αγγλικά, αλλά σχεδιάζουμε να προσθέσουμε αυτή τη λειτουργία και για άλλες γλώσσες και πλατφόρμες σύντομα» τονίζεται σχετικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!