Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016


Στα… αζήτητα παραμένουν εδώ και μια πενταετία 178 φορείς του Δημοσίου καθώς τη σχετική μνημονιακή δέσμευση της χώρας μας (αρ. 35 του ν. 4024/2011), αρνούνται να απογραφούν! Πρόκειται, σύμφωνα με  απάντηση  του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορου Βερβαρδάκη σε ερώτηση  του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά για ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη μετά την τελευταία εγκύκλιο που απέστειλε στις 9.11.2015, 26 φορείς (25 ΝΠΔΔ και 1 ΝΠΙΔ) από τα συνολικά 204 που μέχρι τότε δεν είχαν απογραφεί, μπήκαν τελικά στο μητρώο της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), με αποτέλεσμα οι φορείς που απομένουν να είναι 178.
«Παρότι ο αναπληρωτής υπουργός έχει εκδώσει δυο εγκυκλίους δίνοντας παρατάσεις για την απογραφή των δημόσιων φορέων, ορισμένα υπουργεία εξακολουθούν να καλύπτουν κάποιους οργανισμούς – ζόμπι και ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ – φαντάσματα που συντηρούνται με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και συνεχίζουν την πορεία τους στην…ανυπαρξία», αναφέρει ο κ. Αμυράς και ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να δώσουν στη δημοσιότητα την ονομαστική λίστα όλων των δημοσίων φορέων που δεν έχουν ακόμα απογραφεί και να διακοπεί άμεσα η χρηματοδότησή τους.
Να σημειωθεί ότι στην απάντηση του ο κ. Βερναρδάκης αποκαλύπτει ότι δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ  των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την επιβολή κυρώσεων στους φορείς με την αναστολή χρηματοδότησης όσων δεν προβαίνουν στις ενέργειες απογραφής και ένταξης στην Ε.Α.Π. “Αναφορικά με το ερώτημα, πόσα ΝΠΙΔ λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, θέτουμε υπόψη σας ότι στην υπ΄ αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.81/167/οικ.34787/9-11-2015 εγκύκλιο της υπηρεσίας μας απάντησαν μέχρι στιγμής  τρία (3) Υπουργεία. Ως εκ τούτου, πλέον αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Οικονομικών που διαθέτει όλα τα δεδομένα κρατικής χρηματοδότησης σε Ν.Π.Ι.Δ.”, προστίθεται στην απάντηση.
“Τέλος, αναφορικά με το ερώτημα της ολοκλήρωσης της χαρτογράφησης των δημόσιων φορέων και οργανισμών, θέτουμε υπόψη σας ότι η απογραφή του προσωπικού των Ν.Π.Ι.Δ. και των Δημοσίων και Δημοτικών Επιχειρήσεων παρουσιάζει δυσκολία, αφενός λόγω των διατάξεων που εξαιρούν τα εν λόγω Ν.Π.Ι.Δ. από τις γενικές διατάξεις του δημόσιου τομέα (ενδεικτικά αναφέρεται ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η Εστία Ναυτικών, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας) και αφετέρου λόγω της προσφυγής στη Δικαιοσύνη ομάδων Ν.Π.Ι.Δ. (όπως π.χ. πολλές Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, οι οποίες έχουν ενημερώσει την Υπηρεσία μας ότι εφαρμόζουν προσωρινές διαταγές δικαστηρίων, σύμφωνα με τις οποίες, μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης, δεν απογράφουν το προσωπικό τους). Οι προαναφερθείσες δικαστικές εκκρεμότητες καθιστούν δύσκολη και την επιβολή κυρώσεων στα εν λόγω Ν.Π.Ι.Δ., δεδομένου ότι η Διοίκηση δεν μπορεί να επιβάλει αναστολή χρηματοδότησης ή άλλες κυρώσεις εάν η υποχρέωση απογραφής ενός Ν.Π.Ι.Δ.  δεν επιβεβαιωθεί πέραν πάσης νομικής αμφιβολίας. Ως εκ τούτου, η ολοκλήρωση της απογραφής των Ν.Π.Ι.Δ. που απομένουν θα γίνει όταν αρθούν οι νομικές αμφισβητήσεις σχετικά με την υπαγωγή ορισμένων Ν.Π.Ι.Δ. ή κατηγοριών Ν.Π.Ι.Δ.  στις διατάξεις περί απογραφής”, καταλήγει στην απάντησή του ο κ. Βερναρδάκης.
Πάντως, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλώντας στην aftodioikisi.gr, υποβάθμιζαν το θέμα τονίζοντας ότι πρόκειται για δευτερεύοντες και (μάλλον) ασήμαντους φορείς, ορισμένοι εκ των οποίων είτε δεν έχουν καθόλου υπαλλήλους είτε αυτοχρηματοδοτούνται. Πρόσθεταν, δε, ότι το θέμα θα έχει λήξει έως τον Ιούνιο.
Για την ιστορία της απογραφής στο Δημόσιο κάντε κλικ ΕΔΩ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΜΥΡΑ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ 
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ-1Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ-2Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ-3
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!