Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015


Ένας εβδομηντάχρονος Ιταλός συνταξιούχος αυτοκτόνησε στην πόλη Τσιβιταβέκια, βόρεια της Ρώμης, εξαιτίας της απώλειας του συνόλου των αποταμιεύσεών του που είχε καταθέσει σε λογαριασμό της τράπεζας Banca Etruria.
Πρόκειται για μια από τις τέσσερις ιταλικές τράπεζες οι οποίες ήταν έτοιμες να πτωχεύσουν και «διασώθηκαν» με ειδική απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, και την οικονομική κάλυψη η οποία προσφέρεται από τις τρεις μεγάλες τράπεζες Unicredit, Ubi και Intesa San Paolo.
Σύμφωνα με τις ενώσεις καταναλωτών, η εισαγγελία της Τσιβιταβέκια θα πρέπει να αρχίσει έρευνα για να αποδώσει ακριβείς ευθύνες σχετικά με την αυτοκτονία του Ιταλού ηλικιωμένου.
Συνολικά, οι οικονομικές επιπτώσεις της όλης υπόθεσης αφορούν 130.000 άτομα. Η Τράπεζα της Ιταλίας, σε ανακοινωθέν της, τονίζει ότι είχε ταχθεί υπέρ της ενεργοποίησης του Ταμείου για την Προστασία των Αποταμιεύσεων, με την στήριξη άλλων τραπεζών, ώστε να τύχουν πλήρους κάλυψης οι καταθέσεις των πολιτών, υπό όλες τις μορφές τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας, μπλόκαρε την δυνατότητα προσφυγής στο εν λόγω ταμείο και απαίτησε να πληρώσουν μέρος του κόστους της «διάσωσης» και οι πελάτες.
Κατά συνέπεια, όσοι είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους σε μετοχές και ομόλογα των τραπεζών Banca Εtruria, Carife, Carichieti και Banca Marche, είδαν να εξανεμίζονται τα χρήματά τους. Χθες, ο Ιταλός υπουργός Oικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν είχε κάνει αναφορά στην ανάγκη «ανθρωπιστικών βοηθειών» για τους πελάτες των τεσσάρων αυτών τραπεζών, πολλοί από τους οποίους διαδήλωσαν έξω από την βουλή της Ρώμης.
Ιθύνοντες, όμως, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι προτιμούν να κάνουν λόγο για «πρωτοβουλίες αλληλεγγύης» με την δημιουργία, έστω και όψιμα, ειδικού ταμείου.
(ΑΜΠΕ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!