Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015


Μια ομάδα γεωλόγων ανακάλυψαν ακόμη ένα παγετώνα που συρρικνώνεται στο βουνό Μόντε Ρόζα, στα σύνορα Ιταλίας και Ελβετίας.

Σε λίγες δεκαετίες, σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν θα υπάρχει πια. Το Μόντε Ρόζα είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Άλπεων.

Ένας παράδεισος για τους σκιέρ και όσους κάνουν snowboard. Είναι όμως και καλό σημείο για να παρατηρήσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Έχουμε παρατηρήσει μια σημαντική μείωση της πυκνότητας του πάγου, μερικά μέτρα το χρόνο. Φέτος όμως μιλάμε για 10 εκατοστά την ημέρα» επισημαίνει ο γεωλόγος από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τζιοβάνι Μορτάρα.

Μερικοί παγετώνες στην περιοχή έχουν εξαφανιστεί εντελώς τις τελευταίες δεκαετίες και οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές.

«Δεν υπάρχει μόνο ένα πιθανό σενάριο για το μέλλον. Το πιο αισιόδοξο είναι, ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά ένα βαθμό, ή λιγότερο από ένα βαθμό στα επόμενα 100 χρόνια.

Η πιο δραματική εκδοχή είναι ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη αύξηση, κατά μέσο όρο πέντε βαθμούς, που είναι τεράστιο νούμερο.

Η επίπτωση στους παγετώνες με το καλό ή με το κακό σενάριο θα είναι πολύ σημαντική και θα οδηγήσει σε εξαφάνιση τους αλπικούς παγετώνες» Σίλβιο Σένο, γεωλόγος από το Πανεπιστήμιο της Πάβια.

Το λιώσιμο των πάγων προκαλεί ήδη σοβαρά προβλήματα: μεγάλη μείωση του φρέσκου νερού και συνεχόμενες πτώσεις βράχων.

ΠΗΓΗ: euronews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!