Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Το λίγο αλκοόλ καλύτερο από το καθόλου αλκοόλ, κατέληξαν οι επιστήμονες
Οι άνθρωποι που πίνουν μέτρια ποσότητα αλκοόλ, έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επιβεβαιώνει πορίσματα προηγούμενων ερευνών ότι το αλκοόλ με μέτρο κάνει καλό στην καρδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Σόλομον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην ευρωπαϊκή επιθεώρηση καρδιολογίας European Heart Journal, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 14.600 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 45 έως 64 ετών, για χρονικό διάστημα έως 25 ετών.

Οι ερευνητές όρισαν ως μερίδα ένα ποτό που περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου ένα μικρό ποτήρι κρασιού (125 ml), περίπου δύο τρίτα ενός μπουκαλιού μπύρας ή λιγότερο από μια τυπική μερίδα ουίσκι ή βότκα.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι άνδρες πίνουν έως επτά μερίδες ποτού την εβδομάδα από τη νεαρή έως την μέση ηλικία, έχουν κατά μέσο όρο 20% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας στο μέλλον, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν πίνουν καθόλου. Η αντίστοιχη μείωση κινδύνου για τις γυναίκες, που πίνουν επίσης έως επτά ποτά την εβδομάδα, είναι κάπως μικρότερη (16%).

Οι πρώην «γεροί» πότες στα νιάτα τους, που το έχουν πλέον κόψει, εμφάνισαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, με αύξηση κινδύνου 19% για τους άνδρες και 17% για τις γυναίκες, σε σχέση με όσους απέχουν τελείως από το αλκοόλ.

Το αξιοσημείωτο, σύμφωνα με την μελέτη, είναι ότι όσοι -άνδρες και γυναίκες- πίνουν πάνω από 14 ποτά την εβδομάδα, έχουν τον ίδιο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας με όσους δεν πίνουν καθόλου, ενώ και οι δύο αυτές κατηγορίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έναντι όσων πίνουν έως επτά ποτά. Όμως, όσοι πίνουν πολύ, πάνω από 21 ποτά την εβδομάδα, έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (47% παραπάνω οι άνδρες και 89% οι γυναίκες).

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και μπορεί να δρα ακόμη και προστατευτικά», δήλωσε ο Σκοτ Σόλομον. Ο λόγος για τον οποίο η προστατευτική δράση του αλκοόλ φαίνεται να είναι μικρότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανώς το γεγονός ότι οι γυναίκες μεταβολίζουν το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο.

Πάνω από 23 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, μια πάθηση κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει σωστά ως αντλία, επιτρέποντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

Η πιο κοινή αιτία για τη νόσο είναι κάποια βλάβη στον μυ της καρδιάς, π.χ. λόγω εμφράγματος. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιομυοπάθεια, τα προβλήματα σε κάποια βαλβίδα, η καρδιακή αρρυθμία, η λοίμωξη από ιό, η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ ή ναρκωτικών κ.α. μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας.
tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!