Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015


Το σημερινό Doodle της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης είναι αφιερωμένο στην 101η επέτειο από τη γέννηση μιας από τις πιο όμορφες σταρ του Χόλυγουντ της δεκαετίας του ’30, της Χέντι Λαμάρ, η οποία γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1913.

Η Χέντι Λαμάρ ήταν Αυστροεβραία - μετέπειτα πολιτογραφημένη Αμερικανίδα - ηθοποιός και επιστήμονας της τεχνολογίας επικοινωνιών.

Αν και έγινε διάσημη για την ομορφιά της και την κινηματογραφική της καριέρα, υπήρξε μία από τους εφευρέτες της πρώτης μορφής των μεθόδων διασποράς φάσματος, βασικής τεχνολογίας για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες σήμερα (γνωστή ως Bluetooth και Wi - Fi).

«Ecstasy Girl»
Η Χέντι, πριν εμφανιστεί στο Χόλυγουντ, είχε ήδη πρωταγωνιστήσει σε πολλές ευρωπαϊκές παραγωγές. Ανάμεσα τους, η ταινία «Ecstasy» (1933), όπου υποδυόταν μια νεαρή γυναίκα, πεινασμένη για έρωτα, η οποία ήταν παντρεμένη με έναν μεγαλύτερο σε ηλικία άνδρα.

Το φιλμ έγινε διαβόητο χάρη στα κοντινά πλάνα του προσώπου της Χέντι, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «Ecstasy Girl» με ζωγραφισμένη την έκφραση της ηδονής, και στις γυμνές σκηνές της (που, σε πολλές εκδόσεις της ταινίας, λογοκρίθηκαν).

Η ίδια έγινε διάσημη σαν μια από τις πρώτες ηθοποιούς, που υποκρίθηκαν οργασμό στη μεγάλη οθόνη και που αποκάλυψαν το στήθος τους σε μια ταινία ευρείας διανομής.

Ο τότε σύζυγός της, Φριτς Μαντλ Μπούντε, αγόρασε όσες πιο πολλές κόπιες του φιλμ μπόρεσε, προκειμένου να τις καταστρέψει, προσβεβλημένος από τη γυμνή της εμφάνιση, αλλά και από την έκφραση του προσώπου της.

Στις ταινίες που γύρισε στο Χόλυγουντ, συχνά της έδιναν ρόλους ελκυστικών και σαγηνευτικών γυναικών.

Το 1941, πρωταγωνιστεί μαζί με δύο ακόμα καλλονές του Χόλυγουντ, την Λάνα Τέρνερ και τη Τζούντι Γκάρλαντ, στο θεαματικό μιούζικαλ «Ziegfeld girl», ενώ μεγαλύτερη επιτυχία της υπήρξε ο ρόλος της Δαλιδά στη βιβλική υπερπαραγωγή του Σεσίλ Μπ. Ντε Μίλ, «Samson and Delilah» (1949).

Η Λαμάρ πολιτογραφήθηκε Αμερικανίδα πολίτης στις 10 Απριλίου του 1953, ενώ για την προσφορά της στον κινηματογράφο απέκτησε το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο του Χόλυγουντ.

Διασπορά φάσματος
Η Χέντι Λαμάρ και ο συνθέτης Τζορτζ Άνθεϊλ έλαβαν, στις 11 Αυγούστου του 1942, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη συσκευή Secret Communication System (Σύστημα Κρυφής Επικοινωνίας).

Η πρώιμη αυτή συσκευή αναπήδησης συχνοτήτων χρησιμοποιούσε έναν κύλινδρο αυτόματου πιάνου, προκειμένου να εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων, με απώτερο σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και τη μείωση της πιθανότητας παρεμβολών.

Η ιδέα υπήρξε αμφιλεγόμενη και πολύ προηγμένη για την εποχή της. Η συγκεκριμένη τεχνολογία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 1962 και αφού είχε λήξει η πατέντα. Οι δύο αρχικοί εφευρέτες δεν έλαβαν ποτέ το παραμικρό χρηματικό ποσό από την εφεύρεσή τους.

Η ιδέα της Χέντι για την εναλλαγή των συχνοτήτων υπήρξε η βάση για τη μοντέρνα τεχνολογία της διασποράς φάσματος, που χρησιμοποιείται στις μέρες μας (σύστημα GPS και Wi - Fi) σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών, από τα ασύρματα τηλέφωνα μέχρι τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις.

Η Χέντι δεν κατάφερε να γίνει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εφευρετών (National Inventors Council), επειδή ήταν ηθοποιός και, μάλιστα, σε ταινίες που πρόβαλλαν, κυρίως, τα κάλλη της.

Η Χέντι Λαμάρ πέθανε στις 19 Ιανουαρίου του 2000, στην κωμόπολη Κάσελμπερι της Φλόριντα.
real.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!