Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015



Ενθουσιασμό έχει προκαλέσει στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας γενικότερα το λανσάρισμα του πολυαναμενόμενου ηλεκτροκίνητου Model X από την Tesla Motors του Έλον Μασκ. Το επταθέσιο SUV εντυπωσιάζει με τον φουτουριστικό σχεδιασμό του, που περιλαμβάνει «falcon» πόρτες, οι οποίες ανοίγουν κάθετα (προς τα πάνω), και σύστημα «προστασίας από βιολογικά όπλα».
Πρόκειται για το τρίτο όχημα το οποίο κατασκευάζει η εταιρεία, και αποκαλύπτεται δύο χρόνια αργότερα από ό,τι αναμενόταν. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, η εταιρεία υποστηρίζει πως περίπου 25.000 πελάτες έχουν προβεί σε προπαραγγελίες, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το Model X θα γίνει επιτυχία, καθώς θα θεωρείται σύμβολο status.
Ο ίδιος ο Μασκ, κατά την παρουσίαστη στο Φρέμοντ της Καλιφόρνια είπε ότι «παρασυρθήκαμε λίγο με το Model X», καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτά που είναι απαραίτητα για να πωληθεί ένα αυτοκίνητο. «Και κάποια από αυτά είναι τόσο δύσκολα, που κάνουν το αυτοκίνητο καλύτερο, αλλά η μηχανολογική δυσκολία αυτών των τμημάτων είναι τόσο υψηλή».
Οι «falcon-wing» πόρτες ανοίγουν προς τα πάνω και χρησιμοποιούν αισθητήρες για την αποφυγή χτυπημάτων σε εμπόδια (όπως η οροφή ενός γκαράζ). Επίσης, το σύστημα βιολογικής προστασίας ενεργοποιεί σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα, γεμίζοντας την καμπίνα με αέρα «ιατρικής ποιότητας». Ακόμη, υπάρχει πανοραμικό παρμπρίζ το οποίο επεκτείνεται και στον ουρανό του αυτοκινήτου, με τον Μασκ να υπογραμμίζει πως πρόκειται για το μεγαλύτερο κομμάτι τζαμιού που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε αυτοκίνητο.

Το Model X διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες και μπορεί να ταξιδέψει 400 χλμ με μία φόρτιση. Διαθέτει ακόμα αυτόματες λειτουργίες, που του προσδίδουν χαρακτηριστικά αυτόνομης λειτουργίας. Επίσης, η εταιρεία πάει ακόμα παραπέρα, αναφέροντας ότι το όχημα θα βελτιώνεται συνεχώς, μέσω λογισμικού που θα μεταδίδεται/ αναβαθμίζεται ασύρματα (!): update που αναμένεται τον επόμενο μήνα θα προσδώσει μια λειτουργία αυτόματου πιλότου.

Το κόστος του ανέρχεται στα 144.000 δολάρια και η εταιρεία αναμένει οι προπαραγγελίες να χρειαστούν μεταξύ οκτώ μηνών και ενός έτους για να καλυφθούν. Επίσης, στο κοντινό μέλλον αναμένεται να κυκλοφορήσει και μια φθηνότερη έκδοση.
Όσον αφορά στις επιδόσεις του, το 4x4 της Tesla μπορεί να πάει από το 0 στα 96 χλμ/ ώρα μέσα σε 3,2 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του είναι 250 χλμ ώρα. Σύμφωνα με τον Guardian, οι αισθητήρες του περιλαμβάνουν κάμερες, ραντάρ και σόναρ, προς εξυπηρέτηση των αυτομάτων συστημάτων του (οδήγηση, φρενάρισμα). Οι πόρτες του μπορούν να ανοίξουν με κενό μόλις 30 εκατοστών σε κάθε πλευρά, ενώ υπάρχει οθόνη αφής 17 ιντσών για τον έλεγχο των συστημάτων του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!