Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Η αποχή από τα οινοπνευματώδη ποτά για ένα μήνα μπορεί να βελτιώσει πολλούς δείκτες της υγείας και να προστατεύσει τον οργανισμό από σοβαρά νοσήματα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν 102 υγιείς 40άρηδες οι οποίοι συστηματικά έπιναν περισσότερο απ' ό,τι θα έπρεπε.

Διαπίστωσαν ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες αποχής είχαν σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία του ήπατος, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη τους.

Είχαν επίσης μειώσει σημαντικά τις πιθανότητές τους να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη και ηπατική νόσο.

Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) και το Νοσοκομείο Royal Free που πραγματοποίησαν τη μελέτη, υποστηρίζουν ότι έπειτα από τον μήνα της αποχής οι εθελοντές παρουσίαζαν επίσης βελτιωμένη ικανότητα προσοχής, κοιμόντουσαν καλύτερα και είχαν χάσει και μερικά κιλά.

«Αν υπήρχε ένα φάρμακο που να τα κάνει όλ' αυτά μαζί, θα άξιζε δισεκατομμύρια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κέβιν Μουρ, καθηγητής και επικεφαλής του Κέντρου Ηπατολογίας στο UCL.

Όπως εξήγησε ο δρ Μουρ, οι εθελοντές της μελέτης «είναι οι κλασικοί 40άρηδες που πίνουν περισσότερο απ' ό,τι συνιστούν οι κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά όχι σε σημείο να θεωρείται προβληματική η συνήθειά τους».

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες έπιναν κατά μέσον όρο 29 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα (ή περισσότερο από τέσσερα ποτά την ημέρα, αντί να σταματούν στα δύο όπως θα έπρεπε) και οι άνδρες 31 (ή πάνω από 4 ποτά την ημέρα, αντί να σταματούν στα τρία).

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μία σειρά εξετάσεων και μετρήσεων, και δέχθηκαν να μην πιουν σταγόνα αλκοόλ για τέσσερις εβδομάδες.

Ύστερα, επανέλαβαν τις εξετάσεις τους.

Αποτελέσματα

Στο μεσοδιάστημα είχε μειωθεί:
-Κατά 12,5% η ηπατική ακαμψία τους (είναι ένας δείκτης βλάβης και ουλών στο ήπαρ)
-Κατά 28% η αντοχή στην ινσουλίνη (είναι δείκτης του επαπειλούμενου σακχαρώδη διαβήτη)
-Κατά 40% η συσσώρευση λίπους στο ήπαρ τους.
-Επιπλέον, είχαν χάσει κατά μέσον όρο 3 κιλά, είχαν βελτιωθεί η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους και ο ύπνος τους το βράδυ και είχαν βελτιωθεί οι νοητικές λειτουργίες τους.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την μελέτη τους για να δουν πόσο καιρό θα διατηρηθούν αυτές οι βελτιώσεις, καθώς και αν τα ευρήματα θα ωθήσουν τους εθελοντές τους να πίνουν λιγότερο στο μέλλον.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!