Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015



Μια νέα μεγάλη έρευνα που έγινε πρόσφατα, καταρρίπτει το μύθο ότι η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας μας καθορίζονται γενετικά και σταματά κάθε αλλαγή στην ενήλικη ζωή.
Στη νέα μελέτη έλαβαν μέρος 132.000 άτομα, τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια που αφορούσαν την προσωπικότητά τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αξιοσημείωτες αλλαγές στην προσωπικότητα, παρατηρούνται με την αύξηση της ηλικίας. Για παράδειγμα η ευσυνειδησία αυξάνεται συνεχώς παράλληλα με την αύξηση της ηλικίας. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται από τις ηλικίες 20 - 30 ετών όπου εκεί η ευσυνειδησία χαρακτηρίζεται από την οργάνωση, το σχεδιασμό και την πειθαρχία
Όμως η επιθυμία των ανθρώπων να γίνονται πιο ευχάριστοι με τους άλλους αυξάνεται στις ηλικίες 30 - 40 ετών. Το κοινωνικό αυτό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να είναι πιο ζεστοί με τους άλλους, να θέλουν να είναι πιο βοηθητικοί και πιο γενναιόδωροι.
Αντίθετα, τα νευρωτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μειώνονται στις γυναίκες όταν μεγαλώνουν ενώ στους άνδρες δεν συμβαίνει το ίδιο. Τα νευρωτικά χαρακτηριστικά συσχετίζονται με την αγωνία, το άγχος, τη συναισθηματική αστάθεια και τον ψυχαναγκασμό
Η εξωστρέφεια μειώνεται στις γυναίκες καθώς μεγαλώνουν ενώ, στους άνδρες δεν παρατηρείται καμιά διαφορά. Η ειλικρίνεια από την άλλη μειώνεται λίγο καθώς μεγαλώνουμε -και στα δύο φύλα.
Οι άνθρωποι όσο μεγαλώνουν και ωριμάζουν γίνονται καλύτεροι, περισσότερο γενναιόδωροι και πιο ευχάριστοι. Συνεπώς η αλλαγή της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας μπορεί να γίνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας καθώς -όπως λένε οι επιστήμονες- όλα βασίζονται στις εμπειρίες που αποκομίζουμε και στις επιδράσεις που δεχόμαστε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!