Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η καλαβρέζικη μαφία επεκτείνεται στους τομείς των λουλουδιών και της σοκολάτας
Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε 48 μέλη δύο οικογενειών της καλαβρέζικης μαφίας Ντραγκέτα που εμπλέκονταν σε υποθέσεις διακίνησης λουλουδιών, σοκολάτας και ναρκωτικών ουσιών, ανακοίνωσε την Τρίτη ο εισαγγελέας Φράνκο Ρομπέρτι, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διακίνηση όπλων και ναρκωτικών αλλά συμμετείχαν επίσης σε μια υπόθεση παράνομης πώλησης λουλουδιών στην Ολλανδία ενώ κατάφεραν να πουλήσουν και κλεμμένες σοκολάτες στην... Ελβετία.

Η Ντραγκέτα αποδεικνύει ότι «έχει μεγάλη ευελιξία, προσαρμόζεται στις αγορές που της προσφέρουν τις περισσότερες ευκαιρίες για πλουτισμό» εξήγησε ο αντεισαγγελέας Ρώμης Μικέλε Πρεστιπίνο.

Σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές του Αμστερνταμ, η ιταλική αστυνομία ανακάλυψε πολλά παρακλάδια της καλαβρέζικης μαφίας στην Ολλανδία που δραστηριοποιούνταν κυρίως στο εμπόριο λουλουδιών. «Η επιχείρηση αυτή κατέδειξε ότι οι οικογένειες της Ντραγκέτα έχουν σήμερα τα οικονομικά και ανθρώπινα μέσα για να εξαπλωθούν πέρα από τις περιοχές προέλευσής τους» υπογράμμισε ο Πρεστιπίνο.

Η μία από τις οικογένειες που δρα στην επαρχία Λατίνα (κοντά στην Ρώμη) είχε θέσει υπό τον έλεγχό της μεγάλο μέρος της αγοράς ανθέων στην Ολλανδία. Για να το πετύχει δεν χρησιμοποίησε τις «κλασικές» μαφιόζικες μεθόδους, δηλαδή το εμπόριο όπλων, αλλά το χονδρεμπόριο λουλουδιών και φυτών από περιοχές της νότιας Ιταλίας. Καλυπτόμενοι από τη «βιτρίνα» αυτή οι μαφιόζοι δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο κοκαΐνης και μαριχουάνας.

Ενας άλλος κερδοφόρος τομέας που ανακάλυψε η Ντραγκέτα: η αγορά σοκολάτας. Μια από τις μαφιόζικες οικογένειες έριξε περισσότερους από 250 τόνους σοκολάτας μάρκας Lindt στην ιταλική και τη διεθνή αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Αυστρίας, ακόμη και της Ελβετίας.

Η σοκολάτα, αξίας άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ, είχε κλαπεί από την Ιταλία στα τέλη του 2014.

Η Ντραγκέτα είναι σήμερα η πιο δραστήρια εγκληματική οργάνωση στην Ευρώπη, ιδίως στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!