Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Αριθμός ρεκόρ γυναικών εξελέγη στο τουρκικό κοινοβούλιο, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή. Το νέο κοινοβούλιο θα έχει 96 γυναίκες σε σύνολο 550 βουλευτών, ρεκόρ για τη μουσουλμανική χώρα όπου η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, παραμένει ζητούμενο. Το απερχόμενο κοινοβούλιο είχε 79 γυναίκες και μόνο μία στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με καταμέτρηση που πραγματοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο, το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, θα στείλει στα έδρανα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης 41 γυναίκες, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό), το οποίο κέρδισε 132 έδρες, θα έχει 20 γυναίκες βουλευτές.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο αγωνίζεται για την ισότητα των δύο φύλων και έχει πολλές γυναίκες στελέχη, θα στείλει από την πλευρά του 31 γυναίκες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, από τους 80 βουλευτές που εκλέγει. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Ντιλέκ Οτσαλάν, ανιψιά του αρχηγού των ανταρτών του Κόμματος Εργαζόμενων του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Τέλος, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP, εθνικιστικό – ακροδεξιό) περιλαμβάνει τέσσερις μεταξύ των 80 βουλευτών του.

http://www.4news.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!