Τετάρτη 15 Απριλίου 2015


«Ναι» στο γυμνό, αλλά μόνο αν πρόκειται για έργο τέχνης λέει το Facebook, ύστερα από τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε πρόσφατα όταν ανανεώνοντας τους όρους χρήσης του έβγαλε κόκκινη κάρτα σε όσους αναρτούν εικόνες που απεικονίζουν γυμνά γυναικεία στήθη και ανδρικά ή γυναικεία οπίσθια.

Η διευκρίνιση όμως δεν ήταν επαρκής ωστόσο για να τη γλιτώσει το έργο του Γκιστάβ Κουρμπέ «Η προέλευση του κόσμου» και να μην «κατέβει» από το προφίλ ενός χρήστη, γεγονός που δεν έχουν ακόμη δικαιολογήσει οι αρμόδιοι του Facebook.

Η υπόθεση έφτασε στα γαλλικά δικαστήρια, ύστερα από μήνυση ενός δασκάλου κατά του Facebook καθώς του απαγορεύτηκε η ανάρτηση του συγκεκριμένου έργου τέχνης επειδή απεικονίζει γυμνά γυναικεία γεννητικά όργανα.

Οι γάλλοι δικαστές διατείνονται ότι έχουν λόγο επί του θέματος και η ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για την 21η Μαΐου.

Οι νομικοί σύμβουλοι του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι χρήστες με την εγγραφή τους στην ιστοσελίδα γνωρίζουν για όποιο θέμα προκύψει ως αρμόδια τα δικαστήρια της Καλιφόρνια.

Οι γάλλοι ωστόσο θεωρούν τη συγκεκριμένη ρήτρα καταχρηστική, ενώ η κίνηση δημιουργεί προηγούμενο, καθώς οι 22 εκατ. χρήστες του Facebook στη Γαλλία θα προσφεύγουν πλέον στη γαλλική δικαιοσύνη για όποια διαφορά έχουν με το συγκεκριμένο μέσο.

«Η προέλευση του κόσμου» του Κουρμπέ - νατουραλιστικό έργο του 1866 - είχε αφαιρεθεί και το 2011 από τον «τοίχο» Δανού καλλιτέχνη, ενώ την ίδια χρονιά είχε μπλοκαριστεί και η σελίδα της Ακαδημίας Τεχνών της Νέας Υόρκης λόγω της ανάρτησης ενός σχεδίου γυμνού γυναικείου κορμιού, αλλά τότε το Facebook είχε παραδεχθεί ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει σε τόσο δραστικά μέτρα δεδομένου ότι η επίμαχη εικόνα ήταν έργο τέχνης.

ΠΗΓΗ: tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!