Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Στο άμεσο μέλλον προτίθεται ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο του νομοσχέδιο, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση καταγραφής του με κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Τρεις άξονες έδωσε ως επικεφαλίδες ο αναπληρωτής υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους, στους οποίους κατέχει σημαντική θέση η λέξη «Δημοκρατία». Άμεσος αναμένεται να είναι ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου. «Είμαστε έτοιμοι», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, ωστόσο, ο εν λόγω χρονικός ορίζοντας θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης. Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σας είχε ενημερώσει ήδη η aftodiokisi.gr. 

Ο πρώτος άξονας θα αναφέρεται σε Ώριμες Δημοκρατικές Αλλαγές.

-Καταργείται η πολιτική επιστράτευση σε περιπτώσεις απεργίας δημοσίων υπαλλήλων, με την εφαρμογή του εν λόγω πλαισίου να αυστηροποιείται μόνο σε περιπτώσεις που προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα (π.χ. θεομηνίες)

-Δημιουργείται ο θεσμός των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων σε δευτεροβάθμιο επίπεδο για θεσμικά ζητήματα και σε τριτοβάθμιο για οικονομικά. Θα υπάρχει η δυνατότητα διαιτησίας μέσω του ΟΜΕΔ.

Ο δεύτερος άξονας θα αναφέρεται σε Μέτρα Εκδημοκρατισμού στο Εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης

-Τροποποιείται το πειθαρχικό δίκαιο και επαναφέρεται το τεκμήριο της αθωώτητας για τους δημόσιους υπαλλήλους. Ακόμη, καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική αργία για πειθαρχικά αδικήματα, η οποία θα μετατραπεί σε δυνητική, καθώς και αυτή που αφορά την πειθαρχική δίωξη για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά». Η τελευταία θα παραμείνει με ασφαλιστικές δικλείδες που θα αποκλείουν την συνδικαλιστική ή κοινωνική δράση. Επίσης, θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι η συνδικαλιστική δράση δεν θα συνιστά επουδενί «ανάρμοστη συμπεριφορά».

-Εξορθολογίζονται προς την κατεύθυνση της μόνιμης σχέσης, οι σχέσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Η μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε σχέση εργασίας μόνιμου προσωπικού σχεδιάζεται προκειμένου να απελευθερωθεί το καθεστώς της κινητικότητας και να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Μέχρι σήμερα υπήρχαν αγκυλώσεις και εμπόδια για τη μετακίνηση του προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς το νομικό πλαίσιο που διέπει την εργασία τους διαφέρει από αυτό του μόνιμου προσωπικού. (Δείτε αναλυτικότερα ποιους υπαλλήλους αφορά ΕΔΩ)

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

-Πρόβλεψη μέτρων που θα αφορούν την τυποποίηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το ΑΣΕΠ αποκτά ηλεκτρονικό αρχείο προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του. Θεσπίζεται η «Κάρτα του Πολίτη» η οποία θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά για τη σίτιση συμπολιτών μας και θα μοιάζει με τις γνωστές κάρτες ανάληψης, θα έχει κάποιο κωδικό πρόσβασης προκειμένου να ταυτοποιείται ηλεκτρονικά ο κάτοχός της και θα περιλαμβάνει ένα τσιπάκι στο οποίο θα είναι περασμένοι τρεις βασικοί αριθμοί:

–   ΑΦΜ
–   ΑΜΚΑ
–   Αριθμός Δημοτολογίου.

Η «Κάρτα του Πολίτη» θα αποτελέσει και ένα από τα «όπλα» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αφού θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις κοινωνικές ομάδες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Θα «φορτώνεται» με ένα ποσό κάθε μήνα από το κράτος για τους κατόχους που δεν έχουν εισόδημα, προκειμένου να μπορούν αξιοπρεπώς να αγοράζουν τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ ή να λαμβάνουν την επιδότηση ενοικίου που προβλέπεται από τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο τρίτος άξονας θα αναφέρεται στην Επαναφορά Απολυμένων και «Διαθέσιμων» Υπαλλήλων στο Δημόσιο

Επανασυστήνονται οι κλάδοι προέλευσης των εργαζομένων και επανέρχονται στις θέσεις τους καθηγητές β’βάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ και σχολικοί φύλακες, ενώ ως προς τους υπαλλήλους της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας, υπάρχει αντίστοιχη πρόταση, αλλά δεν υπάρχει χρόνος να αντιμετωπιστεί. Αναμένεται να απασχολήσει επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Οι υπόλοιποι αδικημένοι από τις μνημονιακές πολιτικές υπάλληλοι, θα τοποθετηθούν σε προσωποπαγείς θέσεις.

Να σημειωθεί ότι πριν από τα παραπάνω, οι εν λόγω υπάλληλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν να στελεχώσουν μια θέση όπου υπάρχει άμεση ανάγκη κάλυψης, βάσει των εκτιμήσεων των υπολοίπων υπουργείων. Σχετική εγκύκλιος, που θα ζητά από τα υπουργεία να προσδιορίσουν τα κενά που ζητούν να καλύψουν, αναμένεται να εκδοθεί και να σταλεί σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην επικείμενη πρώτη κινητικότητα, αναμένεται να ενταχθούν και οι αδιόριστοι επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, όλοι τους θα απελευθερωθούν από την προκήρυξη βάσει της οποίας θα έπρεπε να είχαν διοριστεί και θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν, εφόσον το ζητήσουν, με το επικείμενο στάδιο κινητικότητας, σε θέσεις ίδιου κλάδου, ίδιας ειδικότητας, άλλου φορέα. Ειδάλλως, θα χρειαστεί να αναμένουν το επόμενο «κύμα» κινητικότητας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης την ερχόμενη «μίνι» κινητικότητα, ως την «πρόβα» της επόμενης φάσης που θα αποσκοπεί στον εξορθολογισμό της κατανομής των κρατικών λειτουργών στη Δημόσια Διοίκηση.

http://www.aftodioikisi.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!