Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Τα ποντίκια θεωρούνται από τους πιο δυσάρεστους επισκέπτες σε ένα σπίτι. Φέρουν πολλά μικρόβια και μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες, όπως σαλμονέλα. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν φθορές σε κτίρια όπως τρύπες σε τοίχους , πόρτες , έπιπλα , ηλεκτρικές ζημιές και άλλα. Τα ποντίκια μπορούν να τρυπώσουν παντού μέσα στο σπίτι. Αυτό που χρειάζονται είναι μικρά ανοίγματα όπως σωλήνες και οπές σε τοίχους. Σας παρουσιάζουμε ορισμένους τρόπους για να απαλλαχθείτε από τα μικρά αυτά τρωκτικά.

Θωρακίστε το σπίτι σας

Αρχικά καλό θα ήταν να αποτρέψετε την είσοδό τους στο σπίτι. Ερευνήστε για τρύπες και ανοίγματα. Αφού τα ανακαλύψετε χρησιμοποιήστε καλύμματα για τις τρύπες και ειδικά για τα κενά κάτω από την πόρτα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήστε σίτες στα σημεία εξαερισμού και στα λούκια του κτιρίου. Πάνω από όλα, αποθηκεύετε το φαγητό σε στεγανά δοχεία και μέρη, καθώς από αυτό έλκονται.

Παγίδες και ποντικοφάρμακο

Εάν τώρα ο «εχθρός» έχει ήδη μπει στο σπίτι σας, υπάρχουν άλλα μέτρα που μπορείτε να λάβετε. Στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμες παγίδες. Υπάρχουν τόσο οι παραδοσιακές όσο και αυτές με κόλα. Συγκεκριμένα υπάρχουν διάφορα είδη όπως ειδική κόλλα που δεν ξεραίνετε και μπορείτε να απλώσετε σε επιφάνειες. Για να προσελκύσετε το ποντίκι μπορείτε εκτός από το τυπικό τυρί να βάλετε σπόρους από καλαμπόκι, σιτάρι ή λάδι και ζυμάρι.

Κλασσική και λύση που εξουδετερώνει άμεσα είναι το ποντικοφάρμακο. Ενεργούν με ποικίλους τρόπους, αλλά στα περισσότερα σύγχρονα δηλητήρια, ο θάνατος του ζώου προκαλείται από εσωτερική αιμορραγία. Η μέθοδος αυτή είναι αρκετά αποτελεσματική για την βραχυπρόθεσμη και τοπική εξόντωση τρωκτικών. Ωστόσο οφείλετε να είστε προσεκτικοί αν έχετε κατοικίδια ή μικρά παιδιά

Είναι σημαντικό να φοράτε γάντια όταν τοποθετείτε την παγίδα καθώς ποντίκια έχουν πολύ καλή όσφρηση και μπορεί να μυριστούν την ανθρώπινη μυρωδιά και να μην πλησιάσουν την παγίδα. Φροντίστε να τοποθετήστε τις παγίδες σε μέρη που έχετε υποψία ότι περνούν ή βλέπετε περιττώματα τους. Ελέγχετε συχνά τις παγίδες σας καθώς είναι πιθανό το ποντίκι να πιαστεί και να πεθάνει πριν προλάβετε να το απομακρύνετε.


Παίξτε με τις μυρωδιές

  • Χρησιμοποιείστε ναφθαλίνη, σε σημεία όπου δεν έχετε πρόσβαση εσείς ή τα παιδιά σας. Το ποντίκι μόλις αντιληφθεί τη μυρωδιά της, δεν πλησιάζει καθόλου και απομακρύνεται.
  • Βάλτε κρεμμύδια. Η μυρωδιά του είναι εξίσου δυσάρεστη και για τα ποντίκια. Τα ενοχλεί και τα απωθεί.
  • Φτιάξτε ένα δυνατό μίγμα από λάδι, σκόρδο και πιπέρι καγιέν. Αφήστε το να καθίσει στον πάτο του μπουκαλιού για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια αρχίστε να ψεκάζετε την περιοχή όπου βρίσκεται ή περνάει το ποντίκι.
  • Βάλτε σε βαμβάκι αιθέριο έλαιο μέντας
     
Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία

Στο εμπόριο θα βρείτε ηλεκτρονικές συσκευές εκπομπής υπερήχων που τα διώχνουν μακριά. Είναι αποτελεσματικές όταν τοποθετούνται σε μεγάλους ενιαίους χώρους στους οποίους δεν υπάρχουν πολλά μεγάλα αντικείμενα. Διαφορετικά, δημιουργούνται «νεκρά σημεία», λόγω παρεμβολής αυτών των αντικειμένων. Επίσης, αν αγαπάτε το κάμπινγκ, μπορείτε να αγοράσετε από καταστήματα που πουλάνε ανάλογα είδη, κολιέ που έχουν ενσωματωμένη ηλεκτρονική συσκευή, η οποία εκπέμπει τέτοιου είδους υπερήχους.

Συμβουλές 

  • Διατηρείστε τις επιφάνειες, τα πατώματα, τα ντουλάπια καθαρά χωρίς ψίχουλα ή υπολείμματα τροφών.
  • Εάν έχετε ένα κατοικίδιο μέσα στο σπίτι, όπως γάτα ή σκύλο, μην το αφήνετε να λερώνει τους χώρους και όταν το ταΐζετε, μη ρίχνετε ψίχουλα στο πάτωμα.
  • Εάν έχετε κήπο ή τέλος εξωτερικό χώρο με θάμνους, φυτά και διάφορα ξύλα, να φροντίσετε αυτά να μην είναι πολύ κοντά στο σπίτι και να έχουν απόσταση από 1,5 μέτρο και πάνω. Πρόκειται για μέρη που μπορείτε να βρείτε ευκολότερα ποντίκια.
  • Αφού απομακρύνετε τον ποντίκι από το χώρο σας φροντίστε να καθαρίσετε με χλωρίνη τα συγκεκριμένα σημεία
  • Κάντε συχνά έλεγχο σε σημεία όπως αποχετεύσεις, σωλήνες, θερμοσίφωνες ή αν διαθέτει το σπίτι σας σοφίτα και αποθηκευτικούς χώρους.

http://www.flowmagazine.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!