Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015


Για τους περισσότερους ο χρόνος που χρειάζονται για να μετακινηθούν από το σπίτι στη δουλειά, από τη δουλειά στο σπίτι, από το σπίτι στα μαγαζιά και από τα μαγαζιά στο σπίτι είναι πολύς και -κατά κύριο λόγο- θεωρείται χαμένος χρόνος, αφού δεν έχουν πολλές επιλογές να τον εκμεταλλευτούν δεόντως.
Η αλήθεια ομολογουμένως είναι ότι οι στιγμές που περνάτε στο μετρό, το αυτοκίνητο, το λεωφορείο και το τραμ, δεν θα μπορούσαν να είναι οι πιο παραγωγικές της ημέρας σας, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μη θεωρούνται τελείως χαμένες.
Πώς μπορείτε λοιπόν να αξιοποιήσετε όλες αυτές τις ώρες της εβδομάδας που περνάτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσπερνώντας σταθμούς και με διαφορετική «παρέα» κάθε φορά;
Βάλτε τους στόχους της ημέρας
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους, αναλογιζόμενοι τι θέλουν να έχουν πετύχει στο τέλος της. Εκμεταλλευτείτε τις πρώτες στιγμές της ημέρας που περνάτε στο αυτοκίνητο, όσο έχετε ακόμα διαύγεια και αποφασίστε ποιοι θέλετε να είναι οι σημερινοί σας στόχοι και με ποιο τρόπο θα φτάσετε σε αυτούς στο συντομότερο διάστημα και με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
Βρείτε χρόνο για την προσωπική σας πρόοδο
Το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο θα έχετε σίγουρα χρόνο να το τσεκάρετε στο γραφείο, ή όπου είναι ο προορισμός σας. Όσο είστε στο λεωφορείο ή το μετρό, εκμεταλλευτείτε αυτό τον «ενδιάμεσο χρόνο» κάνοντας πράγματα που δε βρίσκετε άλλη στιγμή της ημέρας, χρόνο για να τα κάνετε. Διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε το νέο δίσκο των Waterboys ή ξεφυλλίστε το αγαπημένο σας περιοδικό, όσο δεν έχετε κανέναν γύρω (θεωρητικά έστω) να σας αποσπάσει από αυτό.
Γυμναστείτε
Αν η απόσταση που έχετε να διανύσετε δεν είναι τόσο κοντινή, ώστε να την κάνετε με τα πόδια, μπορείτε να κάνετε μέρος αυτής με το ποδήλατο ή –ακόμα καλύτερα- να ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα και να κάνετε όλη τη διαδρομή κάνοντας πετάλι. Η φυσική άσκηση είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, ενώ βρετανικές έρευνες έχουν δείξει ότι έχει θετικές συνέπειες και στην παραγωγικότητα του ατόμου. Αρκεί να πετύχετε μια φορά την εβδομάδα να γυμνάζεστε στη διαδρομή από και προς τη δουλειά και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.
Πάρτε το χρόνο σας
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αφού όλοι έχουμε τη συνήθεια να βιαζόμαστε στο δρόμο προς τη δουλειά, δοκιμάστε μια φορά να ξυπνήσετε νωρίς και να μην φτάσετε τρέχοντας και ασθμαίνοντας στο γραφείο. Όταν βιάζεστε, αγχώνεστε και όταν αγχώνεστε, δεν είστε καθόλου ευτυχισμένοι.
Όταν κάνετε τα πράγματα με το χρόνο σας, έχετε την ξεκάθαρη και άκρως ικανοποιητική αίσθηση ότι έχετε τον έλεγχο τους χρόνου και της ζωής σας και αυτό σίγουρα συνεισφέρει στην εικόνα σας για τον εαυτό σας και στην εικόνα σας που παρουσιάζετε και στους άλλους, εργοδότες και λοιπούς.

Κοινωνικοποιηθείτε
Το να εξυπηρετείτε κάποιο συνάδελφο, παίρνοντας κι εκείνον με το αυτοκίνητο, εκτός από καλή συμπεριφορά, δείχνει τη διάθεσή σας να γνωρίσετε κόσμο και να κοινωνικοποιηθείτε. Μπορεί ο συντονισμός να σας δυσκολέψει, αλλά αξίζει την προσπάθεια να μην περάσετε μια ώρα μόνος στο αυτοκίνητο.
Είτε ο συνοδηγός είναι συνάδελφος, είτε φίλος και μόνο με τη συναναστροφή μαζί του θα έχετε καλύτερη διάθεση και βελτιωμένη παραγωγικότητα για το υπόλοιπο της ημέρας. 
Διευρύνετε τις γνώσεις σας
Σε μέρη που δεν έχετε την ευχέρεια να κρατήσετε σημειώσεις, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έχετε το χρόνο να ακούσετε διαλέξεις, audio books, online μαθήματα και θεατρικά έργα. Οι επιλογές είναι πολλές και όλες προσφέρουν εύρος γνώσεων και έξυπνη αξιοποίηση του χρόνου μετακίνησής σας από το ένα μέρος στο άλλο.
Παρατηρήστε τους γύρω σας
Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έχετε τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσετε τους γύρω σας, να ακούσετε τις συζητήσεις τους με το φίλο τους στην άλλη άκρη του τηλεφώνου, να ανακαλύψετε ποιο βιβλίο διαβάζουν και να εκμεταλλευτείτε προς όφελός σας, αλλά όχι με διάθεση κουτσομπολιού, όλες αυτές τις πληροφορίες, που σας παρέχονται απλόχερα.
Η έμπνευση, ιδιαίτερα αν κάνετε μια δημιουργική δουλειά, μπορεί να έρθει από οπουδήποτε, γι’ αυτό βοηθάει να έχετε πάντα τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά.

Ενδυναμώστε τη σχέση με το σύντροφό σας
Μπορεί να μην ακούγεται πολύ ρομαντική σαν ιδέα, αλλά αν είστε πολυάσχολοι και ο προσωπικός χρόνος με τον σύντροφό σας είναι κάτι σπάνιο, τότε μπορείτε να βρείτε αυτό το χρόνο πηγαίνοντας μαζί στη δουλειά. Εκεί σίγουρα θα έχετε λίγη ώρα οι δυο σας, χωρίς τηλέφωνα να χτυπάνε και παιδιά να φωνάζουν.
Ενδυναμώστε τη σχέση και με τα παιδιά σας
Αν μέσα στο πρωινό σας πρόγραμμα, έχετε να πάτε και τα παιδιά στο σχολείο, μην το αντιλαμβάνεστε σαν ακόμα μια αγγαρεία, αλλά σαν μια καλή ευκαιρία να δεθείτε μαζί τους, να μιλήσετε για το πως θα περάσουν ή πέρασαν τη μέρα τους, να τραγουδήσετε μαζί τραγούδια και ακόμα να ακούσετε όσα έχουν να σας πουν χωρίς διάσπαση προσοχής, ούτε της δικής σας, ούτε της δικής τους από άλλα ερεθίσματα.
Ξεκινήστε τη δουλειά από νωρίς
Μια μέρα που έχετε να κάνετε μια παρουσίαση στη δουλειά σας, ή μια σοβαρή για το μέλλον σας κουβέντα με το αφεντικό σας, αφήστε για λίγο στην άκρη την κοινωνικοποίηση και εκμεταλλευτείτε τη μοναξιά του οδηγού και σκεφτείτε, όσο έχετε τη διαύγεια του πρωινού, τις λεπτομέρειες της συνάντησης και πως θα αποφύγετε τις παγίδες των συνομιλητών σας.

Οργανωθείτε για παν ενδεχόμενο
Αυτό που αγχώνει τους περισσότερους είναι η έλλειψη ελέγχου στο χρόνο που χρειάζονται να φτάσουν από το ένα σημείο στο άλλο, γι΄αυτό και καλό είναι να έχετε πάντα στο πρόγραμμα πιθανές καθυστερήσεις, όπως είναι η κίνηση στο δρόμο ή ένας αργοπορημένος συρμός του μετρό. Ενημερώσετε το  γραφείο, πως θα καθυστερήσετε και όσο χρόνο είστε εγκλωβισμένοι στο μποτιλιάρισμα, κάνετε επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων σας, ώστε να ελαχιστοποιήσετε το κόστος της καθυστέρησης όταν φτάσετε στο  γραφείο.
Οργανωθείτε από το προηγούμενο κιόλας βράδυ
Αν δε θέλετε να τρέχετε σαν το Βέγγο κάθε πρωί, φροντίστε να έχετε προετοιμάσει το πρωινό σας, από το προηγούμενο βράδυ. Όπως όλα τα παραπάνω, που προτείνονται από την ιστοσελίδα του Reader’s Digest, είναι πάντα βοηθητικό να έχετε αποφασίσει τι θα φορέσετε και να μη σιδερώνετε πρωί-πρωί, να έχετε ετοιμάσει το φαγητό των παιδιών και το δικό σας τάπερ και να έχετε εντοπίσει το σημείο που παρατήσατε τελευταία φορά τα κλειδιά και το κινητό σας.
clickatlife.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!