Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015


Το 1977 στην περιοχή της Βεργίνας, η σκαπάνη του Μανόλη Ανδρόνικου (έγραφε με “ο” το όνομά του γιατί έτσι του άρεσε περισσότερο) έφερε στο φως τον βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β΄, μια ανακάλυψη που θεωρήθηκε από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά γεγονότα του αιώνα μας.
Οι ανασκαφές είχαν ξεκινήσει τον 19ο αιώνα από τον Γάλλο αρχαιολόγο L.Heuzey και συνεχίστηκαν μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ρωμαίο, αποκαλύπτοντας μέχρι σήμερα πολύ σημαντικά μνημεία.

Πέρα από την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων, ήρθε στο φως το μνημειώδες ανάκτορο με τμήματα από μια μεγάλη περίστυλη αυλή με μωσαϊκό δάπεδο, με πολυτελείς χώρους συμποσίων, καθώς και το ιερό που ήταν αφιερωμένο στον Ηρακλή Πατρώο.
Επιπλέον έκανε την εμφάνιση του το αρχαίο θέατρο, το ιερό της Εύκλειας το οποίο περιλαμβάνει δύο ναούς, ενώ η Ακρόπολη και η οχύρωση της πόλης, βρέθηκε να δεσπόζει πάνω σε απόκρημνο λόφο.

Για την προστασία των βασιλικών τάφων κατασκευάστηκε το 1993 υπόγειο κτίριο, διατηρώντας σταθερές τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διάσωση των τοιχογραφιών. Ανάμεσα στα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο του Φιλίππου Β΄, περιλαμβάνονται τα λαμπρά όπλα που μαρτυρούν τη δύναμη του ηγεμόνα, ενώ ο σωρός των υπολειμμάτων της νεκρικής πυράς, θυμίζει το τραγικό ολοκαύτωμα και συγχρόνως υπαινίσσεται το πέρασμα σε άλλη διάσταση.

Στον ίδιο χώρο βρέθηκε η χρυσή λάρνακα διακοσμημένη με το μακεδονικό αστέρι, οι δύο πλούσια διακοσμημένες χρυσελεφάντινες κλίνες και το πιο βαρύτιμο και εντυπωσιακό χρυσό στεφάνι που σώθηκε από την ελληνική αρχαιότητα.

Σήμερα το CNN έρχεται να συμπεριλάβει τα ευρήματα της Βεργίνας στα δέκα κορυφαία Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για μνημεία που αν και δεν είναι τα πιο γνωστά, υπόσχονται συναρπαστικές και παράξενες ιστορίες από το παρελθόν και σίγουρα αξίζουν μια επίσκεψη.

Αναλυτικά η λίστα με τα πιο ιστορικά μνημεία της UNESCO είναι:

1. Ποτοσί-Βολιβία
2. Αιγές-Βεργίνα
3. Μασάντα-Ισραήλ
4. Μνημείο Λούθερ-Γερμανία
5. Μαυσωλείο του Πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα – Κίνα
6. Εθνικό Ιστορικό Πάρκο, Σίταντελ, Σαν Σούσι – Αϊτή
7. Λουμπινι, Γενέτειρα του Βούδα – Νεπάλ
8. Βασιλικά Ανάκτορα του Αμπομέι – Μπενίν
9. Head Smashed in Buffalo Jump – Καναδάς
10. Οχυρό Άγκρα – Ινδία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!