Το γνωρίζετε πολύ καλά, ίσως το καταναλώνετε καθημερινά και σας
φτιάχνει τη διάθεση, ωστόσο αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζετε, είναι ότι
προστατεύει τα δόντια σας από την τερηδόνα…
Φυσικά αναφερόμαστε στο κόκκινο κρασί! Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Autonoma της Μαδρίτης, μόλις ένα ή δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα είναι αρκετά για να αποτρέψουν την ανάπτυξη τερηδόνας.
Όπως δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Αγροτικής & Διατροφικής Χημείας» (JAFC), οι ασθένειες των δοντιών, που προσβάλλουν το 60% έως 90% των κατοίκων του πλανήτη, αρχίζουν, όταν ορισμένα βακτήρια του στόματος προσκολλώνται μεταξύ τους και δημιουργούν βιομεμβράνες.
Οι βιομεμβράνες αυτές δημιουργούν την οδοντική πλάκα και παράγουν οξέα, που αρχίζουν να βλάπτουν τα δόντια.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσον οι πολυφαινόλες μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, όπως είχαν δείξει προγενέστερες μελέτες.
Εξέθεσαν, λοιπόν, βιομεμβράνες εργαστηρίου για 2 λεπτά σε κόκκινο κρασί, κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ και κόκκινο κρασί εμπλουτισμένο με εκχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιών.
Όπως διαπίστωσαν, οι πολυφαινόλες, που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και υπάρχουν κατεξοχήν στο κόκκινο κρασί και το εκχύλισμα από τα κουκούτσια των σταφυλιών, καταπολεμούν αποτελεσματικά τις βιομεμβράνες, διασπώντας τη στερεή δομή τους και αποδιοργανώνοντάς τες.
Φυσικά αναφερόμαστε στο κόκκινο κρασί! Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Autonoma της Μαδρίτης, μόλις ένα ή δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα είναι αρκετά για να αποτρέψουν την ανάπτυξη τερηδόνας.
Όπως δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Αγροτικής & Διατροφικής Χημείας» (JAFC), οι ασθένειες των δοντιών, που προσβάλλουν το 60% έως 90% των κατοίκων του πλανήτη, αρχίζουν, όταν ορισμένα βακτήρια του στόματος προσκολλώνται μεταξύ τους και δημιουργούν βιομεμβράνες.
Οι βιομεμβράνες αυτές δημιουργούν την οδοντική πλάκα και παράγουν οξέα, που αρχίζουν να βλάπτουν τα δόντια.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσον οι πολυφαινόλες μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων, όπως είχαν δείξει προγενέστερες μελέτες.
Εξέθεσαν, λοιπόν, βιομεμβράνες εργαστηρίου για 2 λεπτά σε κόκκινο κρασί, κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ και κόκκινο κρασί εμπλουτισμένο με εκχύλισμα από κουκούτσια σταφυλιών.
Όπως διαπίστωσαν, οι πολυφαινόλες, που είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες και υπάρχουν κατεξοχήν στο κόκκινο κρασί και το εκχύλισμα από τα κουκούτσια των σταφυλιών, καταπολεμούν αποτελεσματικά τις βιομεμβράνες, διασπώντας τη στερεή δομή τους και αποδιοργανώνοντάς τες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου