Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Επιζητούμε λίγες ώρες ξεκούρασης μετά από μια δύσκολη μέρα ή μια νύχτα με λιγοστό ύπνο. Σε πολλές κουλτούρες η μεσημεριανή σιέστα θεωρείται όπλο ενάντια στο στρες, όμως αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια μπορεί στην πραγματικότητα να «συγκαλύπτει» κάποιο πρόβλημα υγείας.

Αυτό είναι τουλάχιστον το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, καθώς διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμούνται συχνά το μεσημέρι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι στην πραγματικότητα… επιστήμη!

Πρέπει να γνωρίζουμε πώς, πότε και πόσο να κοιμηθούμε, καθώς οι παράγοντες αυτοί καθορίζουν αν θα ξυπνήσουμε αναζωογονημένοι ή πιο κουρασμένοι. Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμόμαστε μόλις 30 λεπτά το μεσημέρι, για να αποφύγουμε να φτάσουμε στα βαθύτερα στάδια του ύπνου και να αποφύγουμε το λήθαργο.

Η νέα έρευνα όμως αποκάλυψε ότι όσοι κοιμούνται περισσότερο από μία ώρα το μεσημέρι ή το απόγευμα έχουν κατά 32% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Τα δεδομένα του νέου ερευνητικού έργου αφορούσαν σε περισσότερα από 25.000 άτομα από τη Βρετανία, ηλικίας 40-79 ετών. Τα στοιχεία αυτά κάλυπταν χρονική περίοδο 13 ετών.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι «υπναράδες» αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορα αίτια, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και οι παθήσεις του αναπνευστικού. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τεράστιο αριθμό παραγόντων, όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ, η ψυχική υγεία και η γενικότερη κατάσταση της υγείας.

Η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology δεν υποδεικνύει κάποια άμεση σχέση αιτίας και αποτελέσματος, όμως οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η χρόνια κόπωση και η εξάντληση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αποτελούν σημάδι κάποιας σοβαρής πάθησης που θα μας κοστίσει μελλοντικά τη ζωή.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!