Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Ποιος δεν θυμάται άραγε τις απολαυστικές μεν, κουραστικές όμως δε, εκείνες στιγμές, όταν η σούβλα γύριζε χειροκίνητα και πολλοί μπαμπάδες - για εμάς τους μικρότερους - αναλάμβαναν με βάρδιες το ρόλο του ψήστη προκειμένου να ετοιμάσουν το πασχαλινό τραπέζι με το παραδοσιακό αρνάκι.
Αργότερα τη θέση του χειροκίνητου ψησίματος, έκλεψε η ηλεκτρική σούβλα, κάνοντας πιο εύκολο το έργο του εκάστοτε ψήστη για να φτάσουμε στο σήμερα, οπότε το ψήσιμο γίνεται μέσω... ηλεκτρονικού υπολογιστή ή έξυπνου κινητού.
Τη λύση έδωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στο ΤΕΙ Λευκάδας. Ο μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και ακαδημαϊκός υπότροφος στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Σταμάτης Δραγουμάνος, ο οποίος μίλησε στο news.gr, εξηγεί το πώς φτάσαμε στη δημιουργία και ολοκλήρωση της εφαρμογής SouvLEAP.
"Kάναμε διάφορες συναντήσεις με τους φοιτητές και ένας από εκείνους είχε την ιδέα να φτιάξουμε κάτι που θα βοηθάει να γυρίζουμε τη σούβλα με το ένα δάχτυλο στον αέρα. Εν τω μεταξύ είχα μπει σε ένα πρόγραμμα της APPLE και είδα το LEAP developer, καθώς ήμουν ο ένας από τους δύο προγραμματιστές στην Ελλάδα που έλαβαν το πρόγραμμα από την εταιρεία", εξηγεί ο κύριος Δραγουμάνος.
"Όλα ξεκίνησαν βήμα - βήμα σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε τον αισθητήρα της Apple, ο οποίος ανιχνεύει τις κινήσεις του χεριού. Στην πραγματικότητα δίνει σήμα σε ένα μικροπομπό και από εκεί μέσω wi-fi στέλνει την πληροφορία σε έναν μικροϋπολογιστή κοντά στο μοτέρ, μέσω της συχνότητας που γυρίζουμε το χέρι. Από εκεί και ύστερα ο μικροϋπολογιστής αναλαμβάνει να ρυθμίσει τις στροφές του μοτέρ".
Όπως λέει το εγχείρημα ξεκίνησε, καθώς στο ΤΕΙ, εκτός του υποχρεωτικού προγράμματος σπουδών, οι φοιτητές καλούνται να αναλύσουν και να εκτελέσουν διάφορα τεχνολογικά ζητήματα, και να αναπτύξουν δεξιότητες πέρα από το ό,τι κάνουν στη σχολή.
Σύμφωνα με τον κύριο Δραγουμένο, "η όλη ιδέα έχει και... άλλα καθήκοντα. Οι φοιτητές αναζητούν τρόπους για να οργανώσουν τις ομάδες εργασίας, να βρουν χορηγό, οργανώνοντας ένα business plan. Προστίθεται δηλαδή εκτός από τις τεχνολογικές τους ανησυχίες και το διοικητικό περιτίλυγμα για να εφαρμόσουν τα όσα έχουν διδαχθεί. Στο τέλος βέβαια έρχεται και το βιντεάκι που θα δείτε στη συνέχεια, μαθαίνοντας ουσιαστικά πώς να σουβλίσετε το αρνί, χρησιμοποιώντας τα οφέλη της τεχνολογίας!".
Σήμερα δεν χρειάζεται να κουνάει κανείς το δάχτυλό του βέβαια, καθώς η εφαρμογή έχει κάνει άλματα προόδου. Μπορεί απλά να πάρει στα χέρια του ένα έξυπνο κινητό και να αρχίσει το...ψήσιμο. Επίσης υπάρχει και πιο προχωρημένη λειτουργία. Αυτή που αναγνωρίζει ανάλογα με τη θερμότητα που εκπέμπουν τα κάρβουνα αν πρέπει ή όχι να γυρίσει πιο αργά ή πιο γρήγορα η σούβλα!
"Οργανώσαμε ένα διαγωνισμό μεταξύ των φοιτητών για το ποιος θα φτιάξει την καλύτερη εφαρμογή για κινητό. Άλλος για windows, άλλος για android, άλλος για ios", καταλήγει ο κύριος Δραγουμάνος.
Όσοι λοιπόν από εσάς επιμένουν παραδοσιακά γυρίζοντας το αρνί με το χέρι, αφενός κινδυνεύουν να αποκτήσουν...σοβαρά προβλήματα στον καρπιαίο σωλήνα. Αφετέρου θα κουραστούν και θα ιδρώσουν μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Για τους υπόλοιπους - τους νεωτεριστές - η λύση της ηλεκτρικής σούβλας είναι σίγουρα καλύτερη, σε κάθε περίπτωση όμως κινδυνεύουν κι εκείνοι να χαρακτηριστούν ξεπερασμένοι. Η λύση είναι στα χέρια σας ή μάλλον στα πλήκτρα σας και δεν έχετε παρά να την εφαρμόσετε. Ένα είναι σίγουρο: Ούτε θα λερωθείτε, ούτε θα μυρίσουν τα ρούχα σας, ούτε θα κουραστείτε και φυσικά θα απολαύσετε το ίδιο αποτέλεσμα!
Καλό Πάσχα!
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!