Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Μερικούς δεν τους γνωρίζουμε καν. Κάποιους άλλους τους λιβανίζουμε κάθε φορά που πετυχαίνουν κάτι και ας μην ξέρουν πολλά για τη μακρινή καταγωγή τους. Οπως και να έχει, τη χρονιά που πέρασε όλοι τους απασχόλησαν τα διεθνή μέσα για τα κατορθώματά τους



Αντέλ Εξαρχοπουλός
H Λολίτα δεν ξέρει ελληνικά 
Λέγεται ότι ο Αμπντελατίφ Κεσίς τη διάλεξε για τη «Ζωή της Αντέλ» όταν την είδε να καταβροχθίζει ένα κομμάτι κέικ. Αλλος ήταν βέβαια ο λόγος που το Φεστιβάλ των Καννών τίμησε πέρυσι με τον Χρυσό Φοίνικα την ταινία. Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι η Γαλλίς ασχολήθηκε με την υποκριτική σε ηλικία 9 χρονών, όταν οι γονείς της την έστειλαν σε σεμινάρια ηθοποιίας για να ξεπεράσει την ντροπαλοσύνη της. Εμφανίστηκε σε ταινίες όπως «Κουτιά» (της Τζέιν Μπίρκιν), η πιο πρόσφατη όμως συνοδεύτηκε από φλας και επαίνους για τα κάλλη της. Ειδικά στη χώρα μας έγιναν αναφορές και στην ελληνική καταγωγή της, χαμένη στον χρόνο όσο και ένας πυγμάχος προπαππούς που πήγε στη Γαλλία για έναν αγώνα, και τόσο μακρινή ώστε η 20χρονη να μην ξέρει γρι ελληνικά.

Οριάνθη Παναγάρις
Το σόλο που λάτρεψε ο Μάικλ Τζάκσον
Στην κατηγορία των 28 χρονών, οι κιθαρίστες με τη μαλλούρα και τις ιδρωμένες πλάτες που έχουν προλάβει να παίξουν πλάι σε μεγαθήρια είναι ελάχιστοι. Η ξανθιά Ελληνοαυστραλή, από την άλλη, εμφανιζόταν με τον Στιβ Βάι στα 15 της, με τον Σαντάνα στα 18 της, ενώ στα 23 της γινόταν αντιληπτή από τους κυνηγούς ταλέντων του Μάικλ Τζάκσον, που την πρότειναν για τη σειρά συναυλιών του «This is it». Οταν λοιπόν ο βασιλιάς της ποπ την άκουσε να παίζει στις οντισιόν το περίφημο σόλο του «Beat it», την προσέλαβε πάραυτα. Εκείνος έγινε μακαρίτης προτού το σόου παρουσιαστεί, εκείνη έγινε διάσημη για τη βιρτουοζιτέ της. Το 2013 κυκλοφόρησε τον τρίτο της δίσκο, με τίτλο «Heaven in this hell», σε ύφος σύγχρονου σκληρού ροκ, μπλουζ και κάντρι, που μόνο άσχημα δεν τα πήγε στις κριτικές.

Τεντ Σαράντος
Ο επαναστάτης της τηλεόρασης
Ξεκίνησε ως υπάλληλος ενός βιντεοκλάμπ και έφθασε να καθήσει στην καρέκλα του αντιπροέδρου μεγάλης αλυσίδας. Το 2000 έγινε στέλεχος της πλατφόρμας «βίντεο κατά παραγγελία» Netflix Inc και ανελίχθηκε ώς τη θέση του «προέδρου περιεχομένου». Παρατηρώντας μέσα από έρευνες την όρεξη των συνδρομητών για πολιτικά θρίλερ, έκλεισε μια συμφωνία με τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φίντσερ και το «House of Cards», με τον Κέβιν Σπέισι στον ρόλο ενός μακιαβελικού γερουσιαστή, έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο, δίνοντας στον θεατή τη δυνατότητα να το «κατεβάσει» προς 8 δολάρια το επεισόδιο. Με μερικές παρόμοιες συμφωνίες, ο Σαράντος χάρισε στη Netflix εκατομμύρια θεατές - χώρια που μείωσε και τη μιαρή πειρατεία. Ετσι, τα μίντια τον κατέταξαν στους 100 ισχυρότερους ανθρώπους του θεάματος και χαρακτήρισαν τη συνεισφορά του στα τηλεοπτικά «επαναστατική».

Τεντ Λέονσις
Χρήμα, το καλοκάγαθο
Είναι ιδιοκτήτης μιας ομάδας χόκεϊ, μιας ομάδας του γυναικείου NBA και μιας του ανδρικού. Είναι επίτιμος αντιπρόεδρος του κολοσσού AOL και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Groupon. Είναι ακόμα συγγραφέας βιβλίων με τίτλους όπως «Οι επιχειρήσεις της ευτυχίας», αλλά και κινηματογραφικός παραγωγός -πέρυσι υπέγραψε μια ταινία για την ανήλικη παραβατικότητα. Είναι ιδρυτής της SnagFilms, μιας υπηρεσίας για την προώθηση των ντοκιμαντέρ και φυσικά φιλάνθρωπος: ανακατεύεται σε μεγαλειώδεις καλές πράξεις, όπως την Hellenic Initiative. Και τι δεν είναι αυτός ο Ελληνοαμερικανός που μεγάλωσε στο Μπρούκλιν και ευτυχώς κάποιοι του το αναγνωρίζουν: φιγουράρει συχνά σε λίστες για τους «πιο ισχυρούς ανθρώπους των σπορ», ενώ τον περασμένο Μάρτιο συμπεριλήφθηκε από τοπικά μέσα στους 50 επιδραστικότερους ανθρώπους της Βιρτζίνια.

Ελι Εϊβραµ
Ελλάς - Ινδία Συμμαχία
Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη από έλληνα μουσικό και σουηδή ηθοποιό. Ηθοποιός θέλησε να γίνει και η ίδια, γοητεύτηκε όμως από το Μπόλιγουντ. Οταν δε διαπίστωσε ότι κάποια τραγούδια από την πατρίδα του πατέρα της δεν ήταν εντελώς άσχετα από μερικά ινδικά, ένιωσε ότι βρήκε το κάλεσμα. Ανακάλυψε ένα βιντεοκλάμπ το οποίο διέθετε ινδικές ταινίες, πήρε και μαθήματα υποκριτικής στο θεατράκι που διηύθυναν η μητέρα και η θεία της και τον περασμένο Οκτώβριο η 23χρονη Ελισάβετ Αβραμίδου-Γκράνλουντ πρωταγωνίστησε στην πρώτη της μεγάλη ταινία του Μπόλιγουντ: μια κωμική ταινία τρόμου με τίτλο «Mickey Virous», για τις περιπέτειες ενός τεμπέλη αλλά ιδιοφυούς χάκερ. Η καριέρα της βέβαια έχει και άλλη εναλλακτική: το 2013 εμφανίστηκε στο «Bigg Boss», το μεγαλύτερο ριάλιτι σόου της Ινδίας.

Λιάν Λα Χάβας
Ταξίδια ώς την Τζαμάικα
Εικοσιτριάχρονη και αυτή, που μεγάλωσε στο Λονδίνο, από έλληνα πατέρα και τζαμαϊκανή μητέρα. Οι γονείς ήταν που καλλιέργησαν και την αγάπη της για τη μουσική, μέσα από τη δική τους αντίστοιχη καριέρα και τα διαφορετικά ακούσματά τους: ο ένας τής έδειξε τα πρώτα βήματα στο πιάνο και την κιθάρα ενώ η άλλη τής γνώρισε τα τραγούδια της Τζιλ Σκοτ και της Μέρι Τζ. Μπλάιτζ, με τις οποίες συνεργαζόταν. Η μικρή προτίμησε να γράψει τα δικά της, με φολκ και σόουλ ύφος, κυκλοφορώντας το πρώτο της EP το 2011. Το 2012 βγήκε το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο «Is your love big enough», που  έφθασε στην τέταρτη θέση των βρετανικών τσαρτ και κέρδισε μια υποψηφιότητα για το βραβείο Mercury. Την ίδια χρονιά, το κατάστημα iTunes το ανακήρυξε δίσκο της χρονιάς και κάπως έτσι το 2013 η νεαρά πραγματοποίησε την πρώτη αμερικανική περιοδεία της.

Νία Βαρντάλος
Ηλιος, φέτα και οικογένεια
Την 51 ετών Ελληνοκαναδή Αντωνία-Ευγενία την ξέρουμε από το «Γάμος α λα ελληνικά» του 2002, μια σχεδόν τουριστικής προσέγγισης ιστορία μιας ομογενούς, ενός Αμερικανού και των πολιτισμικών διαφορών τους. Περίπου το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και σε ακόμα μία ταινία του 2009, με τίτλο «Ερωτας α λα ελληνικά». Στην πραγματικότητα, η Βαρντάλος παντρεύτηκε το 1993 τον ηθοποιό Ιαν Γκόμεζ, δυσκολεύτηκαν όμως στην τεκνοποίηση. Αποφάσισαν να υιοθετήσουν μια κορούλα κι έτσι η ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός έγινε και μητέρα. Το 2013 έγινε και συγγραφέας, κυκλοφορώντας ένα βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Instant Mom» και στο οποίο διηγείται χιουμοριστικά το πέρασμα από όλες τις πιθανές θεραπείες γονιμότητας μέχρι την τελική απόφαση.

Νικολάι Αρσέλ
Ο Αμλετ από τη Μυτιλήνη
Ο αρχιτέκτονας πατέρας του κατάγεται από το βασίλειο της Δανιμαρκίας και η ψυχολόγος μητέρα του από το βασίλειο της Μυτιλήνης. Μεγάλωσε στην Κοπεγχάγη, όπου και φοίτησε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου. Το 2001 πήρε το πτυχίο του σκηνοθέτη και έκανε το ντεμπούτο του το 2004, με το πολιτικό θρίλερ «King's game». Ακολούθησαν και άλλες ταινίες, το ευρύ κοινό όμως είδε το όνομά του πλάι στην ένδειξη του σεναριογράφου του «Κοριτσιού με το τατουάζ». Η επιβεβαίωση βέβαια ήρθε με το ιστορικό δράμα «Ο έρωτας της βασίλισσας», που το 2013 διεκδίκησε το Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Τόση ήταν η επιτυχία του, που ο 41χρονος σήμερα Αρσέλ μετακόμισε στο Χόλιγουντ, όπου ετοιμάζει αρκετές ταινίες. Ανάμεσά τους, ένα ριμέικ της χιτσκοκικής «Ρεβέκκα».

Κώστας Γαβράς
Πολιτική στη μεγάλη οθόνη
Ισως να μην είναι υπερβολικό να τον χαρακτηρίσει κανείς θρύλο του παγκόσμιου κινηματογράφου. Δεν είναι μόνο ότι το οσκαρούχο «Ζ» του 1969 αξίζει όσο ένα εξάμηνο ιστορικών σπουδών. Είναι επίσης η «Κατάσταση πολιορκίας», είναι το «Αμήν» - γιατί όχι και το «Κεφάλαιο» που είδαμε πέρυσι. Ετσι, ο 80χρονος Αρκάς (ο οποίος έχει και έναν γιο, τον Ρομέν, επίσης σκηνοθέτη, που πέρυσι επισκέφθηκε τη χώρα μας), μπορεί και να έχει χορτάσει από διακρίσεις. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μουμπάι πάντως, του απένειμε πέρυσι ένα βραβείο για τη συνολική προσφορά του στην τέχνη, την οποία εκείνος θέλει να συνεχίσει να υπηρετεί. Λέγεται ότι η επόμενη ταινία του θα καταπιάνεται με την άνοδο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Τζον Στάµος
Με πατέρα εστιάτορα
Οποιος τον θυμάται από τη σειρά «Full House» που κάτι φεγγάρια προβαλλόταν και στην Ελλάδα, μάλλον έχει δει αρκετή τηλεόραση. Αν έχει δει παραπάνω από αρκετή, τότε θα ξέρει ότι στη συνέχεια, ο γιος ενός εστιάτορα που άλλαξε το «Σταματόπουλος» σε «Stamos» όταν έφθασε στην Αμερική, διέγραψε μια πορεία ήπια αλλά σταθερή. Κορυφαίες στιγμές της θα μπορούσαν να θεωρηθούν σειρές όπως «Στην Εντατική», αν δεν ερχόταν το 2013 κατά το οποίο ο Στάμος γιόρτασε τα 50ά γενέθλιά του και τη χαρά της ζωής: ανακηρύχθηκε «καυτός άνδρας της χρονιάς» από το «E!News», εμφανίστηκε σε όσα τηλεοπτικά σόου μπορούσε, παρουσίασε τη δική του διαδικτυακή εκπομπή στο Yahoo! και όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε και μια προσωρινή επανασύνδεση με τους παλιόφιλους από το «Full House», για χάρη ενός βραδινού τοκ-σόου.

Ντέιβ Μπαουτίστα
Γροθιές από σίδερο
Κατά πάσα πιθανότητα αυτός ο ογκώδης τύπος, γιος ενός φιλιππινέζου μετανάστη στην Αμερική και μιας Ελληνίδας στην καταγωγή, είναι ό,τι ακριβώς δείχνει. Μεγάλωσε σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, έκανε μια σύντομη καριέρα στις διαρρήξεις, μια άλλη ως πορτιέρης και τελικά, εκμεταλλευόμενος τα 1,98 μέτρα του και τα 130 κιλά του, ασχολήθηκε με το είδος της πάλης που στην Ελλάδα ξέρουμε ως «κατς». Ανακηρύχθηκε έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής σε διοργανώσεις όπως τα WWE και WWC, ανακάλυψε όμως ότι διέθετε και καλλιτεχνική φλέβα. Το 2012 εμφανίστηκε στην ταινία «Ο άνθρωπος με τις σιδερένιες γροθιές» και το 2013 στο «Riddick». Το 2014 θα είναι ένας από τους «Φρουρούς του γαλαξία», μια υπερπαραγωγή της Marvel, στην οποία συμμετέχουν και ηθοποιοί της κλάσης ενός Βιν Ντίζελ.

Αλεξάντερ Πέιν
Από τη Λιβαδειά μέχρι τη Νεμπράσκα
Αλλος ένας γιος εστιατόρων, μακρινής ελληνικής καταγωγής, με ρίζες που φθάνουν ώς τη Λιβαδειά, τη Σύρο, το Αίγιο. Ενδιαφέρθηκε για το σινεμά όταν, σε παιδική ηλικία ακόμα, ο πατέρας του έφερε στο μαγαζί έναν προβολέα ταινιών. Η συνέχεια είναι λίγο ώς πολύ γνωστή. Το «Σχετικά με τον Σμιντ» ήταν πολύ καλό, όπως και το «Πλαγίως». Ισως όμως όχι όσο το περυσινό «Νεμπράσκα», το οποίο θα έρθει σύντομα και στην Ελλάδα και που πέρασε, έστω και ως υποψήφιο, σχεδόν από όλα τα κινηματογραφικά βραβεία. Οι Χρυσές Σφαίρες, τα BAFTA και φυσικά το Φεστιβάλ των Καννών, που χάρισε στον πρωταγωνιστή Μπρους Ντερν το βραβείο καλύτερου ηθοποιού, είναι μερικά μόνο από αυτά. Πρόσφατα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαβάνα τον τίμησε για την «εξαιρετική προσφορά» του στο σινεμά.

tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!