Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η ψυχική διάθεση επηρεάζει τον τρόπο που περπατάμε. Το σκυμμένο κεφάλι αντιπροσωπεύει την κακή διάθεση, ενώ ο αεράτος και ανάλαφρος βηματισμός προδίδει την καλή διάθεση.

Τώρα, μία νέα μελέτη, από το Καναδικό Ίδρυμα Προηγμένης Έρευνας (CIFAR), δείχνει ότι ισχύει και το αντίστροφο. Δηλαδή, ο τρόπος του βαδίσματος μπορεί να αλλάξει την ψυχική διάθεση.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Νικόλαους Τρόγιε, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να διαβάσουν προσεκτικά μια λίστα με αρνητικές και θετικές λέξεις (λ.χ. «όμορφος», «φοβισμένος», «αγχωμένος») και στη συνέχεια να περπατήσουν σε έναν κυλιόμενο διάδρομο. Τους ζητήθηκε να περπατούν είτε με καταθλιπτικό στυλ (με τους ώμους γερμένους προς τα εμπρός και περιορισμένη κίνηση των χεριών) ή με χαρούμενο (μεγάλος διασκελισμός, με ελεύθερη κίνηση των χεριών και το κεφάλι ψηλά).

Στην επόμενη φάση, ζητήθηκε από τους εθελοντές να θυμηθούν όσο περισσότερες λέξεις μπορούσαν από τον κατάλογο που είχαν διαβάσει κατά την έναρξη του πειράματος.

Τι διαπιστώθηκε

Σύμφωνα με τις πατρατηρήσεις, όσοι είχαν περπατήσει καταθλιπτικά, θυμόντουσαν περισσότερες αρνητικές λέξεις, ενώ όσοι είχαν περπατήσει χαρούμενα, θυμόντουσαν τις θετικές.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι στην πραγματικότητα το καταθλιπτικό στυλ βαδίσματος τους είχε δημιουργήσει καταθλιπτική διάθεση δίχως καν να το αντιληφθούν.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ψυχική διάθεση ενός ανθρώπου επηρεάζει το περπάτημά του, αλλά έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ισχύει και το αντίθετο. Η μελέτη μας δείχνει κάτι νέο για τον τρόπο με τον οποίο η ψυχική διάθεση επηρεάζει τη μνήμη» δήλωσε ο δρ Τρόγιε.

Η μελέτη πρόκειται να δημοσιευθεί στην «Επιθεώρηση Συμπεριφορικής Θεραπείας & Πειραματικής Ψυχιατρικής» (JBTEP).

http://www.onmed.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!